Meny

Kritisk til internasjonal miljøranking

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kommer på tredjeplass i en internasjonal miljøranking, men ligger på verdenstoppen i utslipp av klimagasser per person.

Miljøorganisasjonene er skeptiske til miljørankingen.

- Denne kåringen viser ikke hvordan nordmenn oppfører seg, bare hvor god tilgang vi har på et godt miljø, sier daglig leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, til ABC Nyheter.

- Slike kåringer er utrolig avhengig av hvilke kriterier som legges til grunn og hvilken vektig de får, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til ABC Nyheter.

Bra helse

Sveits og Sverige gjør det bedre enn Norge, viser undersøkelsen 2008 Environmental Performance Index (EPI), som ble lagt fram i Davos onsdag. Undersøkelsen er utført av forskere ved de amerikanske universitetene Yale og Columbia.

Foto: Audun GarbergFoto: Audun Garberg

- Norge har jevnt over bra helse og gode vannressurser, sier Haltbrekken. Han mener dette gjør at Norge får flere poeng i rankingen.

Forskerne har tatt for seg politikk og resultater i 149 land og vurdert dem etter 25 kriterier innenfor seks områder: miljørelatert helse, luftforurensing, vannressurser, biologisk mangfold, forvaltning av naturressurser og klimaendringer.

Også Hermstad mener at Norges andel av vannkraft gjør at vi kommer godt ut.

- Det er helt klart at denne rankingen underkommuniserer hvordan innbyggere i rike land, som Norge, påvirker og overforbruker ressursene i verden, sier Hermstad.

Fattige

- De som kommer best ut er de som har råd til vannforsyning, utviklet teknologi og mange fine ord og planer om klimatiltak, sier Hermstad.

Landene som kommer dårligst ut i er ikke overraskende fattige, afrikanske land, med Mali, Mauritania, Sierra Leone, Angola og Niger helt nederst på listen.

- Det er særlig ironisk at de «dårlige» landene har minst dårlig påvirkning på klodens miljø, fordi de ofte har lave klimagassutslipp, men ikke råd til skikkelig vannkraftforsyning, sier Hermstad.

Men selv landene i toppen av undersøkelsen, som Norge, har fortsatt en vei å gå, påpeker professor Dan Esty ved Yale University.

- Hvert land har noe å lære av EPI-undersøkelsen. Selv de topprangerte landene underpresterer på noen tema, sier Esty i en kommentar til undersøkelsen til NTB

.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus