-Ikke restart Snøhvit

-Ikke restart Snøhvit
-Ikke restart Snøhvit
Artikkelen fortsetter under annonsen

StatoilHydro ønsker å restarte produksjonen på Snøhvit i løpet av januar. – Ikke la dem starte, sier Bellona.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De krever at StatoilHydro skal vente med å starte produksjonen til SFT har behandlet den nye søknaden om dobling av CO2-utslippene.

- SFT kan ikke la StatoilHydro gjenåpne Snøhvit før denne saken har fått en ordentlig behandling. Det kan ta flere måneder, sier Christine Karlsen, avdelingsleder for forurensing og avfall i Miljøstiftelsen Bellona.

1,5 millioner mer

Produksjonen på Snøhvit ble stengt den 9. november på grunn av en lekkasje i kjølesystemet. Nå ønsker StatoilHydro å restarte gass-produksjonen i løpet av måneden.

StatoilHydro har søkt Statens Forurensingstilsyn (SFT) om utvidet utslippstillatelse til 1,5 millioner tonn CO2. Der ber de om lov til å slippe ut over dobbelt så mye CO2 som tillatelsen tilsier, over 2,5 millioner tonn. I tillegg ønsker de å slippe ut 2200 tonn mer sot enn planlagt fra gassbehandlingsanlegget på Melkøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen til de store utslippene er at oppstartsperioden for Snøhvit blir lengre enn planlagt. Det er i denne perioden det vil bli avgitt ekstraordinære utslipp. Pressetalsmann i StatoilHydro Gisle Johanson opplyser at selskapet planlegger en revisjonsstans på anlegget i juli.

- Vi søker altså om økte utslipp fram til da. Jeg understreker imidlertid at vi gjør hva vi kan for å begrense utslippene, sier Johanson.

Andre muligheter

- Alle steiner må snus for en annen mulighet enn økte utslipp, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som vil høre på teknologene om andre løsninger kan være mulig.

Han karakteriserte søknaden om utslippsøkning som veldig alvorlig. Og mener at StatoilHydro mister prestisje.

- Det er fullstendig uakseptabelt, sier Solheim.

Miljøverndepartementet skal behandle en eventuell klage på avgjørelsen til SFT.