Sprengte muren på Gazastripen

<p>Video av sprengningene </p>
Video av sprengningene

Titusener av palestinere strømmer over grensen til Egypt etter at eksplosjoner har ødelagt mesteparten av gjerdet på grenseovergangen Rafah sør på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinerne valfartet onsdag morgen over grensen for å kjøpe mat, sigaretter og drivstoff. I løpet av natten har væpnede menn sprengt i stykker om lag to tredeler av metallgjerdet. I alt har de utløst 17 sprengladninger.

Egypt har sendt mange soldater til stedet, men ifølge øyenvitner har de ikke gjort noe for å stanse palestinerne.

– Selv om de har passert grensen ulovlig, er det ennå ikke avgjort hvordan de skal håndteres, sier en egyptisk sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

Knapt med varer

Etter at Israel innførte en blokade av det Hamas-styrte området torsdag forrige uke, er det blitt svært vanskelig å få tak i nødvendige varer, og blokaden har fått både hjelpearbeidere og land som USA og Egypt til å advare mot en humanitær katastrofe.

Flere hundre palestinske demonstranter stormet Rafah-grenseovergangen mellom Gaza og Egypt tirsdag og barket sammen med egyptiske soldater. Egyptiske sikkerhetsstyrker brukte vannkanoner for å jage bort de palestinske demonstrantene, mange av dem kvinner, som forsøkte å tvinge seg over til egyptisk side av grensen.

Tankbiler slapp inn

Rafah er den eneste overgangen fra Gazastripen som ikke grenser til Israel. Grenseovergangen har vært mer eller mindre stengt etter at Hamas tok kontroll over Gaza i juni.

Tirsdag morgen lempet Israel noe på blokaden, og flere tankbiler med drivstoff kunne krysse grensen.

Hamas har en rekke ganger bedt egypterne om å åpne grensen for å redusere virkningen av Israels blokade av Gazastripen. (©NTB)

Personvernpolicy