ABC Nyheters kommentator, Dag Vidar Hanstad, har ingen sympati for Johnny Jensen etter gårsdagens kamp mot Polen. (Foto: Scanpix)

Da Norge omsider fikk kontroll med de polske skytterne, mistet de styringen med seg selv. Men håpet om semifinale lever, skriver ABC Nyheters EM-kommentator Dag Vidar Hanstad.

Dag Vidar Hanstad
ABC Nyheters håndballekspert og vil følge det norske laget tett under håndball-EM.

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com

Norge – Polen 24-24

Da mindre enn seks minutter gjensto, ordnet Jan Thomas Lauritzen 24-21. Tre mål er ikke mye i håndball, men i går føltes det unødvendig at seieren glapp. Et lag med så mange rutinerte spillere, pådro seg amatørmessige utvisninger og ble altfor opptatt av dommerne.

Tre mot seks

Bjarte Myrhol og Kjetil Strand fikk hver sine utvisninger fordi iveren tok overhånd. Med Lauritzen ute i tillegg, spilte Norge tre mot seks like før slutt. Da måtte det sprekke.

Egentlig sprakk det tidligere. Ni minutter ut i 2.omgang fikk Frode Hagen sin tredje utvisningen, noe som innebar rødt kort. Det skal ikke være så vanskelig å skjønne at man risikerer å bli vist av banen når man river i motstanderens drakt! Verre for Norge, og enda mer unødvendig, var det at Johnny Jensen pådro seg direkte rødt kort da han dyttet Jureckim i ryggen etter at polakken hadde skutt Steinar Ege i panna.

En kamp

Et klart rødt kort som i dag resulterte i enda strengere straff fordi Jensen fortsatte med å skjelle ut representanten fra Det europeiske håndballforbundet (EHF) da kampen var ferdig. I en pressemelding utsendt fra EHF er det bestemt at Johnny Jensen må stå over mot Slovenia. Uten forsvarskjempen svekkes Norge.

I et mesterskap som er i ferd med å utvikle seg til et sportslig eventyr for Norge, klarer man altså igjen å ende ut med negativ oppmerksomhet. Søndag handlet det om et frikast som ikke ble skutt mot mål da tiden var ute mot Montenegro. Den gang hadde jeg sympati med Johnny Jensen, noe jeg ikke har etter episoden i går.

Les alt om Håndball-EM her

Ege tilbake

Selv om håndballkamper avgjøres i sluttminuttene, skal vi absolutt ikke glemme det som skjedde før enkelte norske spillere trakk ned rullegardina. Man fikk igjen vist at dette laget har kvaliteter til å levere den beste plasseringen i moderne tid. Til tross for at polske skyttere nærmest lekte med både forsvar og målvakt Steinar Ege, klarte laget å komme tilbake. Man fikk justert forsvaret og kom i gang med kontringsspillet. Det vitner om kvalitet.

Norge leder gruppen, og møter Slovenia i kveld. I et mesterskap uten lette kamper, bør vi forberede oss på mer dramatikk.

Slik spilte Norge

Steinar Ege 7

Målvakt

14 redninger på 34 skudd

Reddet fem av sju straffer! Slet imidlertid voldsomt med de polske distanseskytterne før pause. Viktige redninger da han kom inn igjen

Ole Erevik 3

Målvakt

0 redning på 4 skudd

Det var vel ikke dette han hadde håpet på da han kom hjem til Stavanger. Det positive er at få skudd slapp gjennom forsvaret de 13 minuttene han sto. Det negative er at de som kom, gikk inn.

Glenn Solberg 5

Bakspiller

0 mål på 2 skudd

Opererte mer avventende og usikker enn han pleier. Overraskende mange tekniske feil, men sterk forsvarsvarskamp der han fikk god nytte av fotarbeidet sitt.

Frode Hagen 6

Bakspiller

3 mål på 5 skudd

Gode avslutninger igjen, og bra i forsvar så lenge han fikk være på banen. To av utvisningene hans var ikke noe å si på.

Kjetil Strand 7

Bakspiller

9 mål på 12 skudd

Endelig møtte Norge et flatt forsvar, og da fikk Strand sjansen. Den benyttet han i aller høyeste grad, selv om han ikke klarte å fullføre. To skuddbom og utvisning på slutten trekker ned.

Kristian Kjelling 4

Bakspiller

1 mål på 2 skudd

Har ikke opparbeidet tillit hos Pettersen. Med Kjelling på banen ble det ikke god nok flyt i angrepsspillet.

Jan Thomas Lauritzen 6

Bakspiller

1 mål på 3 skudd

Spilte på trygghet i angrep og hadde bra samarbeid med Løke.

Børge Lund 4

Bakspiller

0 mål på 3 skudd

Bra forsvar, men angrepsmessig klarte han ikke å ta lederrollen. Gjorde noen dårlige valg. Pådro seg unødig utvisning.

Bjarte Myrhol 6

Linje

0 mål på 1 skudd

Særdeles vanskelig oppgave i forsvar fordi han måtte så langt ut for å stoppe de polske skytterne i midten. Lyktes med det etter hvert. Unødvendig utvisning på slutten.

Frank Løke 9

Linje

4 mål på 4 skudd

Det skulle ikke være så mye plass inne i en kompakt mur, men han lagde seg plass. Prikkfritt med avsklutninger, utvisninger og straffer.

Johnny Jensen 5

Utelukkende forsvar

Ingen skudd

Litt usikker i starten, men kom seg. Pådro seg et totalt unødvendig rødt kort, noe som muligens kostet Norge seieren.

Håvard Tvedten 3

Venstre kant

Går for de vakre scoringene, men bør vite at Pettersen vil ha det enkelt. Tatt av banen etter to miss.

Thomas Skoglund 7

4 mål på 5 skudd

I motsetning til Tvedten har han skjønt at det ikke fremfor alt handler om å gjøre det vakrest mulig. Effektiv og rask kontringsspiller.

Rune Skjærvold 5

Høyre kant

2 mål på 2 skudd

Gjorde ikke så mye ut av seg, men scoret da han fikk sjansen og sørget for å holde det rimelig rent på siden sin i forsvar.

PS: Det gis ikke redning for målvakt i situasjoner der skudd mot mål gir frikast eller straffe.