Meny

Etterforsker soldatvold

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærpolitiet i Oslo skal etterforske påstandene om soldatvold mot sivilie i Afganistan.

– Bakgrunnen er informasjon som har kommet fram i mediedekningen av masteroppgaven som beskriver vold mot sivile afghanere, opplyser oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til Adresseavisen.

Sparket og slo
Opplysningene kom fram i en en masteroppgave i sosiologi fra Universitetet i Oslo. Her beskrives volden av flere soldater som er intervjuet.

- For et par dager siden når vi var på skytebanen hadde vi glemt å ta med skytebanevakter som skal holde disse unna. Da får du det sånn at du må liksom banke de litt, og slå og denge de litt for å vise at, OK, dere holder dere her til vi er ferdig da, sier en av soldatene i oppgaven.

Også en offiser av lavere grad skal ha banket opp lokale hylseplukkere.

Siste utvei
Oberstløytnant John Inge Øglænd ved Forsvarets operative ledelse sa til ABC Nyheter at han kjenner til enkeltepisoder der man har fysisk hindret adgang på skytefeltet som siste utvei for å beskytte de sivile og eget utstyr.

- Vi har nå ansatt sivilie vakter og fått avtalt noen retningslinjer med de hylseplukkerne gjennom en tolk, sier han.

Krever svar
Også Generaladvokaten vil til bunns i påstandene om soldatvold.

- Vi skal nå kontakte Forsvaret for en redegjørelse om hva som har skjedd, hvem som involvert og når dette skal ha skjedd, sier generaladvokat Arne Willy Dahl til ABC Nyheter.

Generaladvokaten leder den militære påtalemyndighet.

Populært