Meny

Sier nei til kvinnelig verneplikt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner skal ikke ha verneplikt. Det vedtok SVs landsstyre med 19 mot 15 stemmer. Sp og Ap skal bestemme seg til våren.

SV-leder Kristin Halvorsen var én av de 19 landsstyremedlemmer som ikke rakk opp hånden da forslaget om kvinnelig verneplikt kom opp.

– Så lenge andelen av dem som faktisk gjennomfører førstegangstjenesten er så liten, ser jeg ingen grunn til å doble antall unge som skal inn i militæret nå, sier Halvorsen til Dagsavisen.

Hun understreker at debatten om kjønnsnøytral verneplikt ikke har vært noen kampsak for henne, og at hun registrerer at partiet nå er delt, mens det i 2005 var et klart flertall mot.

Det tegnet seg klare linjer mellom den eldre og den yngre garde blant de 34 medlemmene i SVs landsstyre. SVs nestledere Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell, samt Inga Marte Thorkildsen, Heikki Holmås og SUs Kjersti Bergstø går alle inn for verneplikt for kvinner.

Hva regjeringen til slutt vil bestemme seg for, er fortsatt helt åpent. I desember i fjor gikk Senterpartiets stortingsgruppe inn for å innføre kjønnsnøytral verneplikt, men på grunn av indre stridigheter ble stortingsgruppen overkjørt.

Arbeiderpartiet har sendt ut saken til debatt i partiet, og venter på tilbakemelding i mars. Men saken er så betent Ap kan utsette saken helt fram til partiets landsmøte i 2009. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus