Meny

Rentemøtet påvirkes neppe av amerikansk kutt

Rentemøtet påvirkes neppe av amerikansk kutt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svein Gjedrem lar seg ikke påvirke av det kraftige rentekuttet i USA, tror økonomer. Sannsynligvis holdes renta uendret på rentemøtet onsdag.

Oslo (NTB-Kari Stokke Nilsen): – Rentekuttet vil ikke påvirke møtet. Utfallet av det har vært gitt lenge, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til NTB.

Flere økonomer er enige med Mork, og mener de internasjonale forholdene ikke er endret tilstrekkelig til at Norges Bank går bort fra tidligere signaler som er gitt.

– Jeg tror renten vil forbli uendret, men at Norges Bank vil fortsette å understreke at det er usikkerhet internasjonalt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Den amerikanske sentralbanken kuttet tirsdag renten med 0,75 prosentpoeng til 3,5 prosent. Kuttet kom uavhengig av planlagte rentemøter.

Snur ikke

Ifølge Mork vil Norges Bank se på hele den internasjonale situasjonen som rentekuttet i USA ble framprovosert av, men at dette ikke vil påvirke sentralbanken før på litt lengre sikt.

– Min erfaring med rentemøtet er at de ikke snur på femøringen. Det skal mye mer til før de endrer sin beslutning raskt, uten at jeg vil spekulere på hva det skulle være, sier han.

Han tror likevel styringsrenten i Norge vil settes ned allerede i andre halvår av 2008.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener også framtidsutsiktene er omtrent like som for en måned siden. Både positive og negative nyheter har dukket opp, og balanserer hverandre slik at situasjonen er forholdsvis lik, mener han.

Jullum understreker at amerikanske forhold særlig påvirker Norge via valutakursen, og at det ikke var noen stor endring i kronekursen tirsdag.

Bekymret

Rentekuttet i USA var både kraftig og overraskende, selv om rykter har svirret om kutt både i forrige uke og tirsdag morgen. Mork i Handelsbanken mener kuttet viser at Fed, som den amerikanske sentralbanken kalles, ser alvorlig på situasjonen.

– De har nå avslørt at de er alvorlig bekymret, sier han.

Mork sier også at banken tidligere har sagt at de ikke vil være garantister for aksjespekulanter.

– Det kan de ikke si lenger. De ønsker å forhindre en fullstendig nedsmelting i finanssystemet, og går inn og redder banksystemet, sier han.

Videre sier økonomen at rentekuttet ikke vil være nok til å stabilisere situasjonen, og at større strukturelle endringer må til.

– De vinner slaget, men taper krigen med dette kuttet, sier Mork.

Trekkes to veier

Ifølge Steinar Juel i Nordea trekkes Norges Bank i to retninger i rentespørsmålet. På den ene siden er det viktig å begrense hjemlig inflasjon ettersom norsk økonomi går svært godt, men på den andre siden er det stor usikkerhet knyttet til hvordan veksten arter seg internasjonalt.

– Det er ikke så mange andre som er i vår posisjon, sier Juel.

Sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken kutter renten ytterligere på det planlagte møtet i neste uke er stor, ifølge økonomene. Årsaken er klare nedgangssignaler i USA. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus