Meny

Ikke pristilbud fra Gripen til Norge ennå

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har ennå ikke fått et konkret pristilbud på nye kampfly fra JAS Gripen, slik danskene har fått.

Oslo (NTB-Per Christensen): Det danske nyhetsbyrået Ritzau meldte tirsdag at det danske forsvaret har fått et tilbud om levering av 48 kampfly for 23 milliarder kroner. Tilbudet skal inkludere utdanning og trening av piloter, flysimulatorer og driftskostnader i 20 år. Stykkpris blir 482 millioner norske kroner.

Tilbudet er lavt i forhold til de anslag som tidligere har vært nevnt i debatten i Norge. Anskaffelsessummen blir ofte satt til 35-40 milliarder kroner, og i tillegg kommer livsløpskostnader og framtidige oppgraderinger på et minst like stort beløp.

Kompliserte regnestykker

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere tallene, men opplyser at slike tilbud bygger på kompliserte regnestykker med mange elementer.

Han vil ikke spekulere i hvorfor JAS Gripen er gått inn i den danske flydebatten med et tilsynelatende svært gunstig tilbud.

– Vi har bedt de konkurrerende kampflyprodusentene om bindende informasjon, både når det gjelder pris og teknologi, innen 28. april. Dette er tilpasset framdriften i kampflyprosjektet i Norge og gjør at regjeringen kan legge fram sin anbefaling for Stortinget på senhøsten 2008. Det vil være en anbefaling om å innlede sluttforhandlinger med én av tilbyderne, sier Barth Eide til NTB.

Anskaffelsesprosessene i Norge og Danmark er ikke helt i takt. På norsk side er man kommet noe lenger overfor kampflyprodusentene ved at endelige og bindende opplysninger skal være Forsvarsdepartementet i hende innen 28. april.

Politisk forankret

I Norge er dessuten flykjøpet solid forankret i både det politiske og fagmilitære miljøet, men det i Danmark håndteres av innkjøpskontoret i Forsvaret (tilsvarende norske FLO, Forsvarets Logisitikkorganisasjon).

Flere kilder antyder ovefor NTB at JAS Gripen nærmest fallbyr sine kampfly på det danske markedet i sin iver etter å komme inn i NATO-land som Norge og Danmark. Gripen har ikke vært tungt inne i debatten i Danmark, men flere miljøer som er kritiske til bindingen til USA og Joint Strike Fighter, viser til Norge der JAS Gripen er én av tre konkurrenter.

Den tredje tilbyderen i Norge, det europeiske fellesprosjektet Eurofighter, har etter eget ønske meldt seg ut av konkurransen. Produsenten klager over urettferdig behandling, men har fått tilbudet om levering av endelige priser og informasjon innen 28. april, som de to andre. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus