- Skal styrte Hamas

<p>Illustrasjonsfoto: En israelsk soldat skyter tåregassgranat mot palestinske demonstranter. Bildet er hentet fra en konfrontasjon på Vestbredden. Foto: Scanpix/Reuters.</p>
Illustrasjonsfoto: En israelsk soldat skyter tåregassgranat mot palestinske demonstranter. Bildet er hentet fra en konfrontasjon på Vestbredden. Foto: Scanpix/Reuters.

Den israelske hæren tar sikte på å fjerne Hamas-bevegelsen fra makten på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske hæren har fått ordre om å ødelegge Hamas-bygninger som ledd i en strategi som tar sikte på å styrte den islamistiske bevegelsen, sier israelske kilder til AFP.

Den israelske statsministeren Ehud Olmert, utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak besluttet i et møte forrige uke å ødelegge Hamas' «maktsymboler» på Gazastripen, ifølge AFPs kilde.

- Vi har begynt å ramme departementer, politistasjoner, hæren og regjeringsbygninger som brukes av Hamas i Gaza, for å svekke deres regime, sier den anonyme kilden, som ifølge nyhetsbyrået er en høytstående myndighetsperson.

Bombet
De andre midlene mot islamistene inkluderer luft- og bakkeoperasjoner mot militante og grupper som skyter raketter mot Israel, og økonomiske sanksjoner mot Gaza.

Fredag bombet israelske kampfly en fire etasjer høy bygning som Hamas bruker som innenriksdepartement.

Bygningen var tom da angrepet skjedde, men en kvinne i en bygning nært bombemålet ble drept og flere dusin personer ble såret. Angrepet skjedde dagen etter at Barak bestemte at grensene til Gaza skulle sperres som tilsvar til de mange rakettangrepene.

Drivstoff
Israel lettet noe på blokaden tirsdag, og tillot begrensede mengder drivstoff inn etter at en rekke land og internasjonale organisasjoner hadde uttrykt bekymring for den humanitære krisen i området. De fleste av Gazas 1,5 millioner innbyggere er avhengige av utenlandsk bistand.

Israel har lengde strevd med å få slutt på rakettangrepene mot israelsk territorium fra Gazastripen, der den islamistiske Hamas-bevegelsen tok makten i juni 2007 og jagde styrkene som var lojale til den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Israel, EU og USA kaller Hamas en terroristorganisasjon og kritiserer gruppen for ikke å ville anerkjenne den israelske staten og ta avstand fra vold.

Personvernpolicy