EU: - HPV-vaksine beskytter mot kreft

<p>En ung jente får HPV-vaksine i USA, der den allerede er anbefalt inkludert i vaksninasjonsprogrammet. (Foto: Scanpix) </p>
En ung jente får HPV-vaksine i USA, der den allerede er anbefalt inkludert i vaksninasjonsprogrammet. (Foto: Scanpix)

HPV-vaksinen beskytter mot livmorhalskreft, slås det fast i en EU-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om HPV

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til kreftforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

Kilde: Pasienthåndboka

På oppdrag fra EU-kommisjonen har det europeiske instituttet for smittsomme sykdommer – European Centre for Disease Prevention and Contol (ECDC) – utarbeidet en HPV-vaksineveileder for medlemslandene.

Rapporten konkluderer med at det er vitenskaplige holdepunkter for å si at vaksinen beskytter mot livmorhalskreft, melder Dagens Medisin.

I rapporten heter det:

«Begge vaksinene som finnes i Europa har en god sikkerhetsprofil, og begge beskytter mot høyrisiko HPV type 16 og 18, som forårsaker 73 prosent av tilfellene av livmorhalskreft i Europa.»

Før seksuell debut
Dersom landene innfører HPV-vaksinen i et vaksinasjonsprogram, bør dette gjøres på unge jenter, i 12-15-årsalderen, før de har sin seksuelle debut.

Videre anbefales det at landene som har screeningprogram ikke kutter ut disse, blant annet fordi vaksinerte kvinner kan rammes av andre virus enn HPV type 16 og 18, samt at screeningprogram kan fange opp eldre kvinner som ikke er vaksinert.

Ubesvarte spørsmål
Rapporten, som ble presentert på et møte om livmorhalskreft i Brussel tirsdag, påpeker at det kun finnes fem års oppfølgingsdata på vaksinen og at det derfor er mange ubesvarte spørsmål knyttet til den.

ECDC mener derfor at denne veilederen bør evalueres i løpet av seks til 12 måneder.

Utsatt til mars
I Norge pågår fortsatt en debatt om hvorvidt HPV-vaksinen skal tilbys unge jenter (og eventuelt gutter) i et vaksinasjonsprogram.

Folkehelseinstituttet kom i fjor med en anbefaling om at vaksinen skal innføres i vaksinasjonsprogrammet. Men Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering er usikre på om norsk helsetjeneste bør innføre vaksinen, fordi kostnadene er høye. Prioriteringsrådet skulle komme med råd til norske helsemyndigheter i januar, men har utsatt saken til mars.

Vaksinen kan kjøpes på apoteket, men den er kostbar. Prisen for én vaksinedose er på 1.259 kroner, og fullstendig vaksinering krever tre doser.

HPV-vaksine er allerede anbefalt inkludert i vaksninasjonsprogrammet til flere land, blant andre Storbritannia, USA og Australia.

Personvernpolicy