- Skader StatoilHydros omdømme

- Skader StatoilHydros omdømme
- Skader StatoilHydros omdømme

Åslaug Haga (Sp) sier at de store problemene på Melkøya er «uheldig» for StatoilHydros omdømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Derfor er det viktig at en raskt lykkes med å få anlegget reparert og i full produksjon, sier Haga.

Mandag ble det kjent at StatoilHydro søker om å få utvide utslippet fra LNG-anlegget til 1,5 millioner tonn CO2 og 2.200 tonn sot fra fakling, fordi den vanskelige oppstartsperioden vil bli lengre enn forutsett. Dette tilsvarer utslipp fra 600.000 biler. Haga tar utslippstillatelsen som et definitivt tegn på at StatoilHydro sliter mer enn normalt med å få Melkøya i drift.

Sjeldent omfang

– Vi har hatt oppstartsproblemer på mange installasjoner på norsk sokkel. Men det er ingen tvil om at dette handler om mer enn oppstartsproblemer, og har et omfang som vi nok sjelden har sett. Dette er selskapet helt åpen om og erkjenner at de har store utfordringer, sier Haga.

Hun sier det er viktig at selskapet gjør alt som står i deres makt for å få anlegget i full drift så raskt som mulig og at man derfor reduserer faren for utslipp maksimalt.

StatoilHydro har investert rundt 58 milliarder i det som skulle bli et pilotanlegg for å kjøle ned gass i flytende form, LNG, for eksport til Europa og USA.

Trist

– Dette er et prosjekt hvor man bruker ny teknologi. Det vil alltid oppstå visse problemer knyttet til ny teknologi Vi må bare håpe at problemene er overkommelige. Jeg synes det er trist å konstatere at selskapet har så store utfordringer. Konsekvensen av de tekniske utfordringene er at man får store utslipp. Det er det bare å beklage. Nå skal saken håndteres av SFT. Vi må ganske enkelt avvente hva vurderingene fra SFT blir, sier hun.

Haga viser til at hun allerede har sendt en generell redegjørelse om saken til Stortinget, i full overensstemmelse med lederen for energi- og miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim (V).

– Dersom Stortinget skulle ønske ytterligere redegjørelser, er jeg selvsagt klar til å stille opp, sier Haga.

Håp

Hun vil ikke gå inn på tanker om å skrinlegge prestisjeprosjektet i Hammerfest som sammen med Ormen Lange-anlegget har blitt brukt som viktige salgsargumenter i kampen om å komme med på den russiske Stockman-utbyggingen i Barentshavet. Senterpartiet var i sin tid mot utbyggingen av Snøhvit.

– Jeg konstaterer at det har vært bred politisk enighet. Når beslutningen er tatt og det er gjort enorme investeringer, må man selvsagt håpe at man lykkes, sier Haga. (©NTB)

Personvernpolicy