Meny

Kasianov anklages for falske underskrifter

Kasianov anklages for falske underskrifter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten i Russland har innledet gransking av Mikhail Kasianov, som er mistenkt for å ha forfalsket underskrifter for å bli nominert som presidentkandidat.

Jelena Dikun, som er talskvinne for Kasianov, sier til russiske nyhetsbyråer at verken hun eller Kasianov selv har fått opplysninger fra riksadvokaten om at det er innledet etterforskning. Hun mener det kun dreier seg om politisk press for å hindre Kasianov i å stille som presidentkandidat.

Kasianov (50) var statsminister under president Vladimir Putin i nesten fire år fram til februar 2004. Men han er senere blitt en av Putins argeste kritikere og har anklaget Kreml for å sabotere hans eget forsøk på å bli landets neste president ved valget 2. mars.

Jelena Dubrovina, som sitter i den sentrale valgkommisjonen, understreker ifølge nyhetsbyrået ITAR-Tass at Kasianov ikke vil bli registrert som kandidat hvis mer en 5 prosent av underskriftene er falske.

Falske underskrifter

En talskvinne for den russiske riksadvokaten, Tatjana Tsjernysjova, sier at det nettopp er forfalskede underskrifter som nå skal etterforskes og som kan sette en stopper for Kasianovs fremtidsplaner.

Ifølge Tsjernysjova er det statsadvokaten i Volga-regionen Marij El som har funnet bevis for at 12.000 av underskriftene som Kasianov samlet inn i denne region, er forfalsket.

Da lederen av Kasianovs valgkamp i Marij El, Rustam Abdullin, ble pågrepet tidligere denne måneden, ble det funnet en rekke nominasjonslister der underskriftene angivelig skal være falske, skriver nyhetsbyrået AP.

Statsadvokaten i den vestrussiske byen Rybinsk har også dokumentert falske underskrifter, og nå skal statsadvokatene over hele Russland gjennomgå de mange underskriftslistene.

Den meget profilerte opposisjonspolitikeren Garri Kasparov har allerede trukket seg fra valgkampen etter at myndighetene la alle mulige hindringer i veien for registrering.

Det haster

Og nå haster det for Kasianov, som innen førstkommende søndag må legge fram lister med 2 millioner underskrifter. Da blir den endelige listen over kandidater offentliggjort, og til nå inneholder listen tre navn.

Første visestatsminister Dmitrij Medvedev er Putins foretrukne kandidat og dermed trolig sikret valgseieren. De andre kandidatene er kommunistpartiets Gennadij Ziuganov og Vladimir Zjirinovskij, som leder det nasjonalistiske liberaldemokratiske partiet. Men ingen av disse to blir levnet noen sjanse i valget.

Kasianov kom med bitre anklager mot myndighetene sist lørdag og viser til angivelig trakassering fra offisielle representanter. Han sier rett ut at sentrale folk i innenriks- og justisdepartementet har ført «en samordnet kampanje mot meg etter at jeg leverte inn alle dokumenter for registrering».

Europeiske demokratiforkjempere har kommet med sterke oppfordringer til Kreml om å gjøre alt som er mulig for at presidentvalget skal bli rettferdig. De viser til valget på ny Statsduma i desember, der Kreml fikk hard kritikk for å ha blandet seg direkte inn i valgavviklingen og påvirket valgresultatet. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus