Meny

Kongen befaler

(Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongehuset går foran som et godt eksempel i det offentlige Norge i kampen mot rasisme, mener vår kommentator Henrik Lunde.

Henrik Lunde
jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter. Har fast spalte hos ABC Nyheter. Les flere Lundes luke her.

Januar er snart over, og for mange har nyttårsforsettene allerede gått i glemmeboken.

Noen ganger lager vi nyttårsforsetter selv, mens andre ganger blir vi inspirert av kloke ord fra andre.

Det offentlige Norge har en stygg tradisjon med en passivitet i forhold til rasisme og høyreekstremisme. Reaksjoner og signaler fra de tunge verv og ledende posisjoner har vært mangelvare med mindre noe helt spektakulært har skjedd. Det er imidlertid ett lysende unntak - Kongehuset.

De kongelige har alltid gått foran resten av det offentlige Norge i kampen mot rasisme, og både Kong Olav og Kong Harald har vært krystallklare på dette i sine nyttårstaler. Den første offisielle reaksjon på stiftelsen av Folkebevegelsen Mot Innvandring kom fra daværende kronprinsesse Sonja, og kronprinsparet nølte ikke et sekund før de deltok i minnemarkeringen etter drapet på Benjamin Hermansen.

I 1984 avsluttet Kong Olav sin nyttårstale med følgende ord: «måtte intoleranse og fordommer vike for respekt og menneskeverd så vel ute i verden som her hjemme!»

Da 90-tallets oppsving i høyreekstremisme var et faktum grep Kong Harald fatt i dette i sin nyttårstale i 1992: «Det er fortsatt et stort antall mennesker i dette landet som har fått føle på kropp og sjel hva ideologier med utgangspunkt i fordommer og menneskeforakt kan føre til… Vi må kjenne vår historie så godt at vi er på vakt mot det som truer våre beste tradisjoner.»

Reaksjonene fra det høyreekstreme miljøet var interessante. På den ene siden er man knallhard nasjonalist og da har jo Kongehuset en svært sentral plass, men når Kongen reiser den antirasistiske fanen høyt – da får nasjonalistene et pinlig dilemma.

Lettere ble det sikkert ikke for de rasistiske blant oss da Kong Harald i årets nyttårstale fulgte opp den stolte tradisjonen: Vi blir stadig minnet om at humanitet og gjensidig respekt ikke er noen selvfølge. Fremmedhat, hverdagsrasisme og vold er en del av nyhetsbildet. Toleranse kan lovfestes, men det er i menneskets sinn urett mot annerledes tenkende har sin rot. Det er der kampen må vinnes.

Det er så sant som det er sagt. Kongehuset sender klare signaler ut i samfunnet, men det er våre politikere som har makten til å omsette vakre ord til handling. Kanskje 2008 blir et vendepunkt i så måte?

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus