- Fortere frisk med saltvannspray

<p>Barn som bruker saltvann ved forkjølelse blir fortere symptomfrie og bruker mindre medisiner, viser ny forskning. (Foto: Scanpix) </p>
Barn som bruker saltvann ved forkjølelse blir fortere symptomfrie og bruker mindre medisiner, viser ny forskning. (Foto: Scanpix)

Bruk av saltvann i nesen gjør barn med influensa eller forkjølelse fortere friske, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saltvann i nesen mot forkjølelse er et gammelt og velkjent råd. Nå viser en studie med nesten 400 barn, utført ved et universitetssykehus i Tsjekkia, at den enkle behandlingen hjelper, melder Forskning.no.

Barna hadde symptomer på enten forkjølelse eller influensa, og var i alderen 6 til 10 år. Alle ble gitt vanlig symptombehandling, mens et tilfeldig utvalg på halvparten av pasientene i tillegg ble behandlet med saltvann via nesespray.

Studien viste at disse barna ble raskere symptomfrie, og at de kom seg raskere tilbake på skolen, enn de som ikke fikk saltvann.

Når forskerne sammenlignet utviklingen av symptomer i løpet av de første to ukene, så de en tydelig effekt av bruk av saltvann.

De som fikk saltvann hadde mindre tette eller rennende neser enn de som ikke fikk saltvann.

- Forhindrer symptomer

Når barna ble fulgt videre de neste seks ukene kom forskerne fram til at saltvannet tilsynelatende kunne forhindre symptomer i tillegg til å lindre dem.

Barna som fikk saltvann i nesen hadde i betydelig mindre grad fått sår hals og hoste, skriver forskerne i sin rapport.

I tillegg viste det seg at bruken av medisiner var betraktelig mindre hos barna som fikk saltvannsoppløsning. Av disse hadde ni prosent brukt febernedsettende medisin, mot 33 prosent i den andre gruppen. Og mens bare seks prosent av de som fikk saltvann trengte antibiotika, var dette tallet 21 prosent for de andre barna.

De tsjekkiske forskerne er usikre på hvorfor saltvannsoppløsningen synes å ha en så god effekt. Men en teori er at saltvannet gir bedre «arbeidsforhold» for såkalte cilia - ørsmå hår i åndedrettssystemet som håndterer fjerning av slim.

Forskerne er også usikre på om saltvannet i første rekke har en rent mekanisk rensende virkning i nesen, eller om det havvannet innholder substanser som kan virke legende i seg selv.

Nesesprayen som ble benyttet i forsøket inneholdt isotonisk og renset saltvann fra havet - en blanding som er kommersielt tilgjengelig for forbrukere.

Studien er publisert i januarutgaven av tidsskriftet Archives of Otolaryngology.

Personvernpolicy