Et band for siste gang?

Et band for siste gang?
Et band for siste gang?

Madrugada var i villrede da vi skulle spille inn sin nye plate. Robert Burås får æren av at de dro til New York for å finne tilbake til kjemien. Men så inntraff tragedien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sivert Høyem, Frode Jacobsen, og Robert Burås (Foto: Morten Andersen/EMI Music)Sivert Høyem, Frode Jacobsen, og Robert Burås (Foto: Morten Andersen/EMI Music)

Ironien ville det slik at da Madrugada endelig skulle finne tilbake til bandfølelsen, gjenoppdage magien de besatt på de første platene. Men så ble gitarist Robert Burås brått revet bort. Med et sterkt farvelalbum er det mange som spør seg hva som vil skje nå? Om norsk rock skal miste sitt mest verdifulle band? For etter Burås' tragiske bortgang sist sommer hviler det en dyster sky over Madrugadas fremtid.

ABC Nyheter besøkte bandet i studio i Maridalsveien i Oslo sentrum bare et par dager før det nye albumet ble sluppet. Tapet av sin beste venn slåss de to gjenværende bandmedlemmene Sivert Høyem og Frode Jacobsen fortsatt med å akseptere. Følelsen de to utstrålte da vi møtte dem var stolthet over at Madrugada har vært et fellesskap med en glød som denne nye, og kanskje siste, utgivelsen deres representerer.

Robert fant løsningen

For da kameratgjengen fra Vesterålen i Nordland brente sine broer og flyttet til Oslo midt på 90-tallet, var de fire. Og da trommeslager Jon Lauvland Pettersen takket for seg etter et par album grunnet interne mistilpasninger, dukket det opp sprekker i deres sterke «En for alle - alle for en»-holdning. Det ble aldri gjort synlig utad, men innad ble bandfølelsen aldri helt den samme. Det rammet på en måte bandsjelen hardt. Det var Robert Burås som på mirakuløst vis fant løsningen på ubalansen som hadde utsatt de gjenværende musikerne i Madrugada for stadig hardere prøvelser.

Gjennom ferdigstillelsen av sideprosjektet My Midnight Creeps' andre album, kom Burås i kontakt med John Agnello (som produserte de to første Madrugada-platene, red.anm.) i New York. Det resulterte i at Madrugada atter en gang reiste over havet for å besøke Agnello. Dog helt uten å ha noen formening om hvorfor eller større tro på at det skulle bli noe annet enn et hyggelig gjensyn. Men i New York fant Madrugada igjen sjelen.

- I et band er det ikke bare musikk. Det er også mye kameratskap, understreker bassist Frode Jacobsen.

- Vi følte på denne nye skiva veldig at vi var begynt å bli et band igjen. Vi har ikke vært et band 100 prosent siden Jon forlot bandet. Vi har på en måte spilt med Robert «for alltid». Vi ser nå at det tok seks-syv år å få kjørt inn en ny trommis etter at Jon forlot oss. Vi følte veldig sterkt på dette da vi besøkte John i New Yorkt. Spesielt den ene dagen da vi spilte inn fem låter. Da tenkte vi unisont: «Fy faen - nå funker det!».

På hver sin planet

Vokalist Sivert Høyem hadde også følt problemene med å finne veien videre, tilbake til bandkjemien og kjenne på de følelsene som Madrugada hadde i starten. Som bandets fremste låtskriver hadde han følt det mer på kroppen enn noen av de andre. Selv når suksessen var på sitt mest høylytte i Norge, følte gutta i bandet at de var mer på hver sin planet enn de likte.

- Det har vært mye sånn «stange-hodet-i-veggen». Prøve å få det til å fungere. Vi endte opp i Los Angeles forrige gang fordi vi var litt opprådde. Vi tenkte: «Hva faen skal vi gjøre?» Vi klarte ikke helt å komme dit selv. Vi tenkte at det kunne være bra å leie inn en produsent - men det viste seg at det var varierende hvor lurt det var rent kreativt. Folk likte jo resultatet, så det var kanskje rett å gjøre det akkurat da, forklarer Sivert. Han er ikke på noen måte misfornøyd med hva de har gjort.

- Vi var litt i villrede da vi skulle spille inn plata, og tenkte at kanskje John Agnello kunne klare å snøre ting sammen for oss. Sånn at vi klarte å lage en plate, skyter Frode inn om følelsene før de dro til New York.

Det nye albumet er ute nåDet nye albumet er ute nå

Et lykketreff

- Vi hadde ingen forventninger. Vi hadde et knippe låter, men dro egentlig bare for å se hvor vi skulle begynne. At Robert hadde fått ham inn på radaren vår igjen viste seg å være et stort lykketreff. Det var så kult å være tilbake i Water Music igjen, og finne ut at vi hadde et band som endelig fungerte igjen. Jeg tror nok både Robert og jeg ikke nødvendigvis synes det var så veldig artig å bestemme alt selv, røper Sivert om sine soloprosjekter og Roberts karriere med sideprosjektet My Midnight Creeps.

- Jeg vet at Robert la mye inn i My Midnight Creeps, men jeg tror nok han synes det var spesielt artig at Madrugada fant tilbake igjen.

De første årene da «En for alle - alle for en»-vibben var som sterkest, og viktig for at Madrugada fant sitt særpreg, pratet bandet mye sammen. Men etter hvert gjorde de som menn flest og sluttet å prate sammen. Da de kom til New York var det plutselig ikke nødvendig heller, og det overrasket alle tre at kjemien plutselig var der.

- Det å ha store vyer og legge for mye føringer har senere vist seg å være mer ødeleggende. Vi har spilt lenge sammen, reflekterer Sivert. Men Frode mener de fikk problemer på grunn av at praten forsvant. Fordi vennegjengen ikke lenger tenkte likt.

- Da Jon gikk ut av bandet og vi skulle begynne å spille live uten ham, så føltes det som at vi spilte baklengs. Og da vi spilte inn «Grit» så ble det litt sånn dårlig kombinasjon av at en var helt ute i country, mens de andre befant seg andre steder. Vi befant oss på fire forskjellige planeter. Det er viktig å pushe platene man liker til hverandre. Det var så bra i begynnelsen, sier Frode og tror attityden de inntok på disse siste Madrugada-innspillingene, var viktig.

Robert Burås, Jon Lauvland Pettersen, Frode Jacobsen og Sivert HøyemRobert Burås, Jon Lauvland Pettersen, Frode Jacobsen og Sivert Høyem


Gjennom en modningsprosess

Frode og gjør det klart at Robert var så fornøyd med innspillingene - at de hadde klart å fange bandspiriten igjen, gjorde at de ville beholde innspillingene mest som de var. At de hadde kameraten sin i tankene, hva han ville gjort, da de gjorde albumet ferdig.

Sivert Høyem og Frode Jacobsen er forsiktig i sine uttalelser om fremtiden. Eller om Roberts tragiske bortgang har fått dem til å se på sine egne liv i perspektiv. De vet ikke noe nå om de vil komme til turnere mer, eller om de vil gi ut mer musikk sammen som Madrugada. Kjemien virker uansett som den er styrket av noe.

- Vi har holdt på sammen lenge og tiden har bare flydd. Det jeg vet sikkert om fremtiden er at jeg ikke gidder holde på med dritt. Jeg vil ikke gi ut ting jeg ikke er stolt av eller kaste bort tiden min, kommer det med overbevisning fra Sivert

Man etterlater seg noe når man spiller i et band som Madrugada. Konsertene og låtene betyr sikkert mer for enkelte fans enn for de to som er igjen i bandet.

Stusselig å være størst

- Det har til overmål ofte vært litt stusslig å være Norges største band. Da vi ble årets Spellemenn (de mottok hele tre Spellemannspriser i 2006, red.anm.) så jeg ikke snurten til verken Frode eller Robert på festen etterpå.

Mener Madrugada har oppnådd noe (Foto: Kenneth Simonsen, arkiv)Mener Madrugada har oppnådd noe (Foto: Kenneth Simonsen, arkiv)

Jeg satt ett eller annet sted med ei champagneflaske og snakket masse med folk som jeg ikke kjente... Vi har i det minste oppnådd noe liksom, bryter Sivert av seg selv.

- I dag har vi tenkt å gjøre noe med det. I dag skal vi ut og feire, skyter Frode inn.

- Ja i dag skal vi ut og feire, istemmer Sivert med et tonefall som om dette med å stoppe opp og feire seg selv er noe de aldri har gjort før.

- Vi har vært litt dårlige på å feire oss selv, men der var faktisk Robert veldig flink. Han lot seg lett begeistre og rive med, kommer det kjapt fra Frode før han blir stille og ser bort.

Sivert skryter av at Frodes stødige bass gjør mer av seg på «Madrugada», mens Frode skryter av Siverts stadig bedre timing som sanger, og trekker frem en så annerledes sammenligning som Frank Sinatra. Begge føler de det litt spooky å høre Robert Burås synge på sistelåta og åpne med strofen «I don't know when they put me in the ground».

- Det er klart at vi stadig føler på å sveve i et vakuum. Jeg vet ærlig talt ikke hvor jeg skal begynne igjen nå, kommer det ærlig fra Frode.

- Vi var virkelig et band den gang Jon var med, og vi hadde akkurat nå fått den følelsen tilbake med Erland bak trommene. Jeg tror uansett at gamle fans vil kjenne igjen følelsen av det bandet vi var i starten.

Hva som vil skje fremover vil tiden vise.


Les også andre del av intervjuet, hvor bandet går mer inn på fortiden.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Kontroll på brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Flere med opptjeningstid fra EØS-land fikk pensjonen kuttet i 2014 – nå skal praksisen vurderes22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Fant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet
Siste nytt
08:37NorgeTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52VerdenKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15VerdenDemokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31VerdenTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeKontroll på brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35VerdenOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30VerdenReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01VerdenSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49VerdenCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30NorgeSanders mest populær på Stortinget01:31NorgeVirus fører til høy laksedødelighet00:49NorgeA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerFlere med opptjeningstid fra EØS-land fikk pensjonen kuttet i 2014 – nå skal praksisen vurderes22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13NorgeRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11NyheterFant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus