Et band for siste gang?

Et band for siste gang?
Et band for siste gang?

Madrugada var i villrede da vi skulle spille inn sin nye plate. Robert Burås får æren av at de dro til New York for å finne tilbake til kjemien. Men så inntraff tragedien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sivert Høyem, Frode Jacobsen, og Robert Burås (Foto: Morten Andersen/EMI Music)Sivert Høyem, Frode Jacobsen, og Robert Burås (Foto: Morten Andersen/EMI Music)

Ironien ville det slik at da Madrugada endelig skulle finne tilbake til bandfølelsen, gjenoppdage magien de besatt på de første platene. Men så ble gitarist Robert Burås brått revet bort. Med et sterkt farvelalbum er det mange som spør seg hva som vil skje nå? Om norsk rock skal miste sitt mest verdifulle band? For etter Burås' tragiske bortgang sist sommer hviler det en dyster sky over Madrugadas fremtid.

ABC Nyheter besøkte bandet i studio i Maridalsveien i Oslo sentrum bare et par dager før det nye albumet ble sluppet. Tapet av sin beste venn slåss de to gjenværende bandmedlemmene Sivert Høyem og Frode Jacobsen fortsatt med å akseptere. Følelsen de to utstrålte da vi møtte dem var stolthet over at Madrugada har vært et fellesskap med en glød som denne nye, og kanskje siste, utgivelsen deres representerer.

Robert fant løsningen

For da kameratgjengen fra Vesterålen i Nordland brente sine broer og flyttet til Oslo midt på 90-tallet, var de fire. Og da trommeslager Jon Lauvland Pettersen takket for seg etter et par album grunnet interne mistilpasninger, dukket det opp sprekker i deres sterke «En for alle - alle for en»-holdning. Det ble aldri gjort synlig utad, men innad ble bandfølelsen aldri helt den samme. Det rammet på en måte bandsjelen hardt. Det var Robert Burås som på mirakuløst vis fant løsningen på ubalansen som hadde utsatt de gjenværende musikerne i Madrugada for stadig hardere prøvelser.

Gjennom ferdigstillelsen av sideprosjektet My Midnight Creeps' andre album, kom Burås i kontakt med John Agnello (som produserte de to første Madrugada-platene, red.anm.) i New York. Det resulterte i at Madrugada atter en gang reiste over havet for å besøke Agnello. Dog helt uten å ha noen formening om hvorfor eller større tro på at det skulle bli noe annet enn et hyggelig gjensyn. Men i New York fant Madrugada igjen sjelen.

- I et band er det ikke bare musikk. Det er også mye kameratskap, understreker bassist Frode Jacobsen.

- Vi følte på denne nye skiva veldig at vi var begynt å bli et band igjen. Vi har ikke vært et band 100 prosent siden Jon forlot bandet. Vi har på en måte spilt med Robert «for alltid». Vi ser nå at det tok seks-syv år å få kjørt inn en ny trommis etter at Jon forlot oss. Vi følte veldig sterkt på dette da vi besøkte John i New Yorkt. Spesielt den ene dagen da vi spilte inn fem låter. Da tenkte vi unisont: «Fy faen - nå funker det!».

På hver sin planet

Vokalist Sivert Høyem hadde også følt problemene med å finne veien videre, tilbake til bandkjemien og kjenne på de følelsene som Madrugada hadde i starten. Som bandets fremste låtskriver hadde han følt det mer på kroppen enn noen av de andre. Selv når suksessen var på sitt mest høylytte i Norge, følte gutta i bandet at de var mer på hver sin planet enn de likte.

- Det har vært mye sånn «stange-hodet-i-veggen». Prøve å få det til å fungere. Vi endte opp i Los Angeles forrige gang fordi vi var litt opprådde. Vi tenkte: «Hva faen skal vi gjøre?» Vi klarte ikke helt å komme dit selv. Vi tenkte at det kunne være bra å leie inn en produsent - men det viste seg at det var varierende hvor lurt det var rent kreativt. Folk likte jo resultatet, så det var kanskje rett å gjøre det akkurat da, forklarer Sivert. Han er ikke på noen måte misfornøyd med hva de har gjort.

- Vi var litt i villrede da vi skulle spille inn plata, og tenkte at kanskje John Agnello kunne klare å snøre ting sammen for oss. Sånn at vi klarte å lage en plate, skyter Frode inn om følelsene før de dro til New York.

Det nye albumet er ute nåDet nye albumet er ute nå

Et lykketreff

- Vi hadde ingen forventninger. Vi hadde et knippe låter, men dro egentlig bare for å se hvor vi skulle begynne. At Robert hadde fått ham inn på radaren vår igjen viste seg å være et stort lykketreff. Det var så kult å være tilbake i Water Music igjen, og finne ut at vi hadde et band som endelig fungerte igjen. Jeg tror nok både Robert og jeg ikke nødvendigvis synes det var så veldig artig å bestemme alt selv, røper Sivert om sine soloprosjekter og Roberts karriere med sideprosjektet My Midnight Creeps.

- Jeg vet at Robert la mye inn i My Midnight Creeps, men jeg tror nok han synes det var spesielt artig at Madrugada fant tilbake igjen.

De første årene da «En for alle - alle for en»-vibben var som sterkest, og viktig for at Madrugada fant sitt særpreg, pratet bandet mye sammen. Men etter hvert gjorde de som menn flest og sluttet å prate sammen. Da de kom til New York var det plutselig ikke nødvendig heller, og det overrasket alle tre at kjemien plutselig var der.

- Det å ha store vyer og legge for mye føringer har senere vist seg å være mer ødeleggende. Vi har spilt lenge sammen, reflekterer Sivert. Men Frode mener de fikk problemer på grunn av at praten forsvant. Fordi vennegjengen ikke lenger tenkte likt.

- Da Jon gikk ut av bandet og vi skulle begynne å spille live uten ham, så føltes det som at vi spilte baklengs. Og da vi spilte inn «Grit» så ble det litt sånn dårlig kombinasjon av at en var helt ute i country, mens de andre befant seg andre steder. Vi befant oss på fire forskjellige planeter. Det er viktig å pushe platene man liker til hverandre. Det var så bra i begynnelsen, sier Frode og tror attityden de inntok på disse siste Madrugada-innspillingene, var viktig.

Robert Burås, Jon Lauvland Pettersen, Frode Jacobsen og Sivert HøyemRobert Burås, Jon Lauvland Pettersen, Frode Jacobsen og Sivert Høyem


Gjennom en modningsprosess

Frode og gjør det klart at Robert var så fornøyd med innspillingene - at de hadde klart å fange bandspiriten igjen, gjorde at de ville beholde innspillingene mest som de var. At de hadde kameraten sin i tankene, hva han ville gjort, da de gjorde albumet ferdig.

Sivert Høyem og Frode Jacobsen er forsiktig i sine uttalelser om fremtiden. Eller om Roberts tragiske bortgang har fått dem til å se på sine egne liv i perspektiv. De vet ikke noe nå om de vil komme til turnere mer, eller om de vil gi ut mer musikk sammen som Madrugada. Kjemien virker uansett som den er styrket av noe.

- Vi har holdt på sammen lenge og tiden har bare flydd. Det jeg vet sikkert om fremtiden er at jeg ikke gidder holde på med dritt. Jeg vil ikke gi ut ting jeg ikke er stolt av eller kaste bort tiden min, kommer det med overbevisning fra Sivert

Man etterlater seg noe når man spiller i et band som Madrugada. Konsertene og låtene betyr sikkert mer for enkelte fans enn for de to som er igjen i bandet.

Stusselig å være størst

- Det har til overmål ofte vært litt stusslig å være Norges største band. Da vi ble årets Spellemenn (de mottok hele tre Spellemannspriser i 2006, red.anm.) så jeg ikke snurten til verken Frode eller Robert på festen etterpå.

Mener Madrugada har oppnådd noe (Foto: Kenneth Simonsen, arkiv)Mener Madrugada har oppnådd noe (Foto: Kenneth Simonsen, arkiv)

Jeg satt ett eller annet sted med ei champagneflaske og snakket masse med folk som jeg ikke kjente... Vi har i det minste oppnådd noe liksom, bryter Sivert av seg selv.

- I dag har vi tenkt å gjøre noe med det. I dag skal vi ut og feire, skyter Frode inn.

- Ja i dag skal vi ut og feire, istemmer Sivert med et tonefall som om dette med å stoppe opp og feire seg selv er noe de aldri har gjort før.

- Vi har vært litt dårlige på å feire oss selv, men der var faktisk Robert veldig flink. Han lot seg lett begeistre og rive med, kommer det kjapt fra Frode før han blir stille og ser bort.

Sivert skryter av at Frodes stødige bass gjør mer av seg på «Madrugada», mens Frode skryter av Siverts stadig bedre timing som sanger, og trekker frem en så annerledes sammenligning som Frank Sinatra. Begge føler de det litt spooky å høre Robert Burås synge på sistelåta og åpne med strofen «I don't know when they put me in the ground».

- Det er klart at vi stadig føler på å sveve i et vakuum. Jeg vet ærlig talt ikke hvor jeg skal begynne igjen nå, kommer det ærlig fra Frode.

- Vi var virkelig et band den gang Jon var med, og vi hadde akkurat nå fått den følelsen tilbake med Erland bak trommene. Jeg tror uansett at gamle fans vil kjenne igjen følelsen av det bandet vi var i starten.

Hva som vil skje fremover vil tiden vise.


Les også andre del av intervjuet, hvor bandet går mer inn på fortiden.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:34 USAs energiminister går av00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Siste nytt
00:34VerdenUSAs energiminister går av00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus