Meny

Buljong-diagnose i Bergen

Buljong-diagnose i Bergen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlege Trygve Hausken ved Haukeland Universitetssykehus serverer pasientene sine Toro kjøttbuljong. Slik skiller han alvorlig magesår fra stressmager.

Tre glass buljong på tre minutter skiller den friske fra den syke. Pasientene har ofte de samme symptomene, ifølge Dagens Medisin. Så langt har tusen pasienter tatt buljong-testen.

En halv liter

- Friske folk tåler fint en halv liter buljong, mens 90 prosent av de som har stressmage får ubehag, forteller Hausken.

Stress-mage gir ofte problemer i sammenheng med måltider. Vanlige symptomer er kvalme, oppblåst mage og smerter.

Legene måler og tar ultralyd av magesekken før og etter. Slik ser de hvordan magen utvider og tømmer seg.

Faller utenfor

Pasienter med stressrelaterte mageplager har ofte samme symptomer som de med magesår. Imidlertid faller disse utenfor, fordi allmennleger har lite kunnskap om stressmage - og fordi plagen i seg selv ikke er en «statussykdom», ifølge Helse Bergen.

Leger ved Medisinsk avdeling på Haukeland har interessert seg for denne pasientgruppen siden 90-tallet, og begynte å undersøke dem med ultralyd. Etter hvert tok drikketesten form, og nå kommer pasienter fra hele landet for å bli undersøkt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus