Meny

Ville gå av som statsminister

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den dagen jeg møtte veggen, bestemte jeg meg for å gå av som statsminister, sier Kjell Magne Bondevik. Daværende utenriksminister Knut Vollebæk overtalte Bondevik til å fortsette.

Bondevik hadde vært statsminister i ett år da han ble sykmeldt i tre uker på grunn av en depressiv reaksjon.

I et intervju med Aftenposten tirsdag forteller Bondevik for første gang om det som skjedde 31. august 1998, da han ble slått i bakken av depresjonen.

– Jeg har aldri tidligere snakket offentlig om disse detaljene. Men det startet med at jeg hadde vært dypt nedstemt i ukene før, med mye angst og søvnproblemer. Og denne søndagen orket jeg ikke å komme meg opp av sengen. Jeg bestemte meg der og da for å kaste kortene og gå av som statsminister. Utpå dagen ringte Vollebæk, som nok hadde skjønt at jeg ikke hadde det bra. Han var på vei til utlandet, men la turen innom meg på Kolbotn.

Vollebæk satte seg på sengekanten, før Bondevik fortalte at han hadde bestemt seg: «Alt er svart. Jeg klarer ikke ta en eneste beslutning mer», var meldingen.

– Det var et ganske spesielt øyeblikk. Knut snakket rolig til meg, og sa at jeg for all del ikke måtte gå av, og at regjeringen fortsatt trengte meg. Han klarte etter hvert å bygge meg opp og overbevise meg der inne på soverommet, forteller Bondevik til Aftenposten.

Mandag denne uken var Bondevik i London for å holde hovedinnledningen på et seminar i Parlamentet om ledelse og psykisk sykdom. Seminaret var i regi av organisasjonen «Stand to reason», en organisasjonen «Stand to reason», en organisasjon som arbeider mot stigmatisering og for inkludering av mennesker med psykiske problemer.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus