Meny

– Drapsdømt vil hevne seg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapsdømte Jarle Olsen vil hevne seg for at jeg ikke løy for ham i retten slik at han fikk mildere straff, hevdet den yngste av de to mennene som står tiltalt i Gulating lagmannsrett for medvirkni

Thomas Randby er forsvarer for en 27-åring som mandag møter i Gulating lagmannsrett til ankebehandling i den såkalte Åsane-saken. (Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX)Thomas Randby er forsvarer for en 27-åring som mandag møter i Gulating lagmannsrett til ankebehandling i den såkalte Åsane-saken. (Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX)

Den 27 år gamle mannen forklarte i retten mandag at han er blitt truet av Olsen til å gi forklaringer som ville redusere Olsens rolle i forbindelse med drapet på oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen i Åsane i Bergen natt til 19. april 2000.

Men 27-åringen unnlot å møte da saken mot Olsen gikk i lagmannsretten i 2002, og Olsen ble dømt til 21 års fengsel.

Nye forklaringer

27-åringen og en annen bergenser på 37 år er tiltalt for medvirkning til bestillingsdrapet på Madsen på bakgrunn av forklaringer som Olsen begynte å avgi fra høsten 2005.

Olsen hevder nå at de to medvirket til drapet. Han har forklart at den yngste oppbevart pistolen som ble brukt til å drepe Madsen og at han betalte drapsmannen et forskudd for gjerningen.

– Aldri hatt pistol

I lagmannsretten mandag avviste 27-åringen Olsens påstander.

– Jeg har aldri hatt noen pistol, sa han, og karakteriserte det som helt utenkelig at han skulle ha betalt penger til mannen som for flere år siden ble dømt til 18 år for drapet, Tor Helge Flaten.

27-åringen forklarte at han kjente både offeret og de to hovedmennene bak drapet, men benektet at han hadde hørt noe som helst om at Madsen skulle drepes.

Nye forklaringer

De to mennene som nå står tiltalt i Gulating ble i november i fjor frifunnet i Bergen tingrett.

Tingretten sier i dommen at den ikke stoler på Olsens forklaringer. Tingretten mente at Olsens motiv for å trekke de to inn i saken var både hevn og et ønske om å få egen sak opp på nytt.

Etter at tingrettsdommen falt, har Olsen endret sine tidligere forklaringer nok en gang. I et avhør 10. januar i år har han for først gang innrømmet at han bestilte drap på Madsen. Tidligere har han hevdet at han bare ville ha Madsen hardt skadd fordi Madsen hadde solgt narkotika på Olsens territorium.

I sine nye forklaringer har Olsen også trukket inn flere andre navngitte personer og beskyldt dem for kriminelle forhold, kom det fram i retten.

Nye vitner

Olsen har gitt en lang rekke ulike forklaringer, noe forsvarerne til de to som nå står tiltalt vil bruke for å svekke hans troverdighet.

I tingretten hevdet Olsen at han nå hadde tatt et oppgjør med sin kriminelle løpebane og begynt et bedre liv. I ettertid er han dømt for mishandling av en medfange, og flere ganger etterforsket for trusler og mishandling av andre fanger i Tromsø fengsel der han nå sitter.

Forsvarerne vil føre flere vitner som sitter fengslet sammen med Olsen, blant dem bergenseren Varg Vikernes som er dømt for drap og kirkebranner. Dette blir gjort for ytterligere å svekke Olsen som aktoratets viktigste vitne.

Rundt 100 vitner er stevnet i saken, som det er avsatt åtte uker til. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus