Flom av krimlitteratur på Aschehougs vårliste

Krimbøkene på Aschehougs vårliste er såpass dominerende at man kan snakke om en krimlitterær vårflom fra forlaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Jan Knudsen debuterer med kriminalromanen En fiende å frykte på Aschehougs vårliste, som ble presentert i Oslo mandag. til våren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXForfatter Jan Knudsen debuterer med kriminalromanen En fiende å frykte på Aschehougs vårliste, som ble presentert i Oslo mandag. til våren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

To av de fire debutantene som ble presentert på Aschehougs litterære vårslepp mandag, kommer med krimbøker. Det er Birger Baug med romanen «Straff» der utgangspunktet er et dødsfall på Vestkantbadet i Oslo, og Jan Knudsen med «En fiende å frykte» som beskriver storpolitikk og et mafiamiljø i hovedstaden med forankring på Balkan.

Les også: Aschehoug-pris til Carl Frode Tiller

Hovedsatsingen til forlaget på oversatt litteratur er «Ondskapen hjerte» av den kvinnelige amerikanske forfatteren Chelsea Cain som beskriver jakten på seriemordere på USA nordvestkyst. Boka gikk rett på bestselgerlistene i USA og Storbritannia da den kom ut i fjor.

Stor forretning

Og bestselgerlisten gir et godt grunnlag for å forstå strømmen av krimlitteratur i den vestlige verden de siste årene.

– Krimbøker et blitt stor forretning, sier professor i allmenn litteraturvitenskap, Hans Skei, ved Universitetet i Oslo til NTB.

Chelsea Cain er et klart uttrykk for en tendens som begynte i USA på 1980-tallet der kvinnelige forfattere skrev tøffe krimromaner med stor suksess i tradisjonen fra hardbarkede amerikanske krimforfattere som Dashiell Hammett og Raymond Chandler, mener Skei.

– Kvinnelige krimforfattere er svært synlige i krimlitteraturen her i landet, men Norge har tatt etter USA på dette området, sier Skei.

Birger Baug debuterer med kriminalromanen Straff på Aschehougs vårliste, som ble presentert i Oslo mandag. til våren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXBirger Baug debuterer med kriminalromanen Straff på Aschehougs vårliste, som ble presentert i Oslo mandag. til våren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Mannlige etterforskere

Men det er ikke bare Norge som tar etter på dette området. Flommen av kvinneskrevne krimromaner hjemsøker hele den vestlige verden. En av Aschehougs oversatte bøker denne våren er «Den tredje jomfru» av franske Fred Vargas. Hun har slått alle rekorder for krimsalg i Frankrike med sine bøker om den mannlige politifullmektig Adamsberg. Disse er oversatt til 30 språk, og vårens bok er den femte i norsk oversetting.

Skei mener noe av forklaringen på leserbegeistringen for krimbøker nettopp består i at de ulike krimforfatterne skaper sine etterforskningshelter som går igjen i bøkene, og som leserne kan kjenne igjen og identifisere seg med.

– Selv om bøkene er skrevet av kvinner, er etterforskerne ofte menn, men det finnes jo også kvinnelige etterforskere som Hanne Wilhelmsen hos Anne Holt, sier Skei.

En oppjaget tid

Kvinner skriver krim, og man kan også få inntrykk av at det også er middelklassekvinner mellom 40 og 60 som leser krim i Norge. Men både Skei og litteraturredaktør Terje Stemland i Aftenposten mener at dette bildet nok er litt mer broket.

– Det er ikke bare kvinner som leser krim, alle gjør det, sier Stemland til NTB. Årsaken til krimsjangerens popularitet er at den ikke er så krevende og tunglest som annen skjønnlitteratur kan være, mener han.

– Tallet på krimtitler til forlagene øker fordi krimbøker er uforpliktende underholdning. Krim passer godt i vår oppjagede tid, sier Stemland.

Selv om krim stikker seg ut på Aschehougs vårsatsing, forsvinner krimbøker hvis man ser på det samlede tallet på titler som Aschehoug kommer med i årets første halvår. Vel 170 bøker har forlaget på sin vårliste, og blant de smale, men for mange svært interessante utgivelsene, finner vi blant annet Jørgen Sandemoses «Universets ansikt» der han tar for seg marxistene Michael Hardts og Antonio Negris «Empire» og deres filosofiske tilknytning til Baruch Spinoza. (©NTB)

Personvernpolicy