- Kan gå tom for medisiner

Palestinere forsøker å få kjøpt brød utenfor et bakeri i Gaza City mandag. Foto: Scanpix/AFP.<br><p> </p>
Palestinere forsøker å få kjøpt brød utenfor et bakeri i Gaza City mandag. Foto: Scanpix/AFP.
 

- Dette er begynnelsen på en humanitær krise i Gaza, sier Norsk Folkehjelps Mohammed Omer Al Moghayer (23) til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et palestinsk spedbarn i en kuvøse ved al-Shifasykehuset i Gaza City. Foto: Scanpix/AP.Et palestinsk spedbarn i en kuvøse ved al-Shifasykehuset i Gaza City. Foto: Scanpix/AP.

- Dette er begynnelsen på en humanitær krise i Gaza. Jeg frykter at situasjonen vil ramme de 1,5 millioner palestinerne som lever her om dette fortsetter, sier Mohammed Omer Al Moghayer (23) til ABC Nyheter på telefon fra Gaza City.

Al Moghayer er journalist og prosjektleder for Norsk Folkehjelps ungdomsprosjekt på Gazastripen, hvor han er født og oppvokst.

Al Moghayer forteller at innbyggerne nå frykter for matmangel.

- Situasjonen er svært alvorlig. Folk står i lange køer for å få tak i brød, sier han.

En palestinsk familie spiser i lyset fra stearinlys etter at kraftverket på Gaza søndag måtte stenge. Foto: Scanpix/AFP.En palestinsk familie spiser i lyset fra stearinlys etter at kraftverket på Gaza søndag måtte stenge. Foto: Scanpix/AFP.

Mørklagt
Sent søndag stengte det eneste kraftverket på Gaza grunnet mangel på drivstoff. Mandag morgen våknet beboerne i mørke. De fleste bakeriene på Gazastripen hadde stengt dørene på grunn av strømmangelen.

- Strømforsyningen er i ferd med å bli et stort problem. Nærmere 90 prosent av Gazastripen mangler strøm, og de fleste av generatorene virker ikke lenger.

- Det er også en fare for at Gaza vil gå tom for medisiner. Dette kan skje i løpet av få dager med mindre Israel letter blokaden.

Nesten all offentlig transport på Gazastripen hadde stanset opp på grunn av mangelen på drivstoff.

- Gatene er omtrent folketomme, og det er nærmest ingen trafikk på grunn av drivstoffmangelen, sier Al Moghayer.

Palestinere bærer en såret militant etter et israelsk luftangrep. Foto: Scanpix/EPA.Palestinere bærer en såret militant etter et israelsk luftangrep. Foto: Scanpix/EPA.

Raketter
Den israelske forsvarsministeren Ehud Barak beordret stenging av grensene inn til Gaza torsdag, som tilsvar etter sju måneder med rakettskyting fra Gaza mot israelsk territorium. Barak sier målet med blokaden er å fremtvinge en stans i rakett- og granatangrepene mot israelsk territorium.

Sent søndag stengte Gazas eneste kraftverk, som besørger opptil en tredjedel av strømmen i området. Gaza City ble liggende i mørke, kun opplyst av billykter, små bål på fortauene og de få leilighetene der beboerne hadde generatorer, melder AFP.

Generatorene duret og gikk over hele byen mandag, men myndighetene advarer om at det vil være slutt også på denne strømkilden etter hvert som tilgangen på drivstoff forsvinner. Stadig flere røster advarer om faren for en større humanitær katastrofen på Gazastripen.

Norsk Folkehjelps prosjektleder Mohammed Omer Al Moghayer (23). Foto: Norsk Folkehjelp.Norsk Folkehjelps prosjektleder Mohammed Omer Al Moghayer (23). Foto: Norsk Folkehjelp.

- Propaganda
- Det finnes ingen humanitær krise. Dette er propaganda. Det finnes matlagre, sier det israelske forsvarsdepartementets talsmann Shlomo Dror til AFP.

Til dette svarer Al Moghayer:

- Vi inviterer ham hit til Gaza for å komme og se hvordan situasjonen er. 1,5 millioner palestinere lever her. Det sier seg selv at det blir problemer når Israel bestemmer seg for å stenge grensene og ikke tillater import av drivstoff og medisiner. Gaza er ikke et land, og produserer ikke disse varene selv.

De fleste av Gazastripens 1,5 millioner innbyggere er avhengige av bistand.

Flere drept
Gazastripen er under kontroll av Hamas-bevegelsen.

Ifølge den israelske hæren har tallet på angrep med raketter og granater mot Israel gått ned de siste dagene. I løpet av 24 timer fra søndag til mandag ble det avfyrt sju salver.

Israel har gjennomført luft- og bakkeangrep i Gaza i flere måneder, men har så langt ikke klart å stanse beskytningen av landets territorium.

Personvernpolicy