Lover å stå på demokratiets side

President Pervez Musharraf forsikrer sine europeiske samtalepartnere om at Pakistan vil stille seg på demokratiets side og være en trofast alliert i kampen mot internasjonal terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før Musharraf gikk i møte med lederne i EU og NATO mandag, forsikret den pakistanske statssjefen at valget på nasjonalforsamling 18. februar vil gå rettferdig for seg og vil bli gjennomført i full åpenhet.

– Vi vil gjennomføre en åpen og rettferdig valgkamp og valget skal gå fredelig for seg. Og uansett hvem valgvinneren blir, så skal de overta makten, sa Musharraf til pressen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Møtene i Brussel innledes med politiske samtaler i NATO, der generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer er vertskap. Deretter følger samtaler med EUs utenrikssjef Javier Solana, Belgias statsminister Guy Verhofstadt før Musharraf taler i EU-parlamentets utenrikskomité.

Mer demokrati

– Vi vil ha demokrati, og jeg har selv tatt de første skritt i retning av demokrati. Men vi er ikke kommet like langt som dere i Vesten, og jeg ber dere gi oss den tiden vi trenger, sa Musharraf på et frokostmøte med forretningsfolk, frivillige organisasjoner og pressen.

Før rundturen til Europa ble innledet kom det klare signaler fra europeiske politiske ledere om at valgene i Pakistan måtte bli rettferdige. Europeerne frykter at Pakistan som har flere titall kjernefysiske stridshoder, skal bli kastet ut i kaos.

Presidenten innrømmer at 2007 var et turbulent år for Pakistan, men han la onsdag stor vekt på å berolige tilhørerne med å understreke at sikkerhetstiltakene rundt Pakistans kjernefysiske arsenaler er meget strenge.

– Det er ingen mulighet for at våre kjernefysiske våpen skal komme i gale hender, forsikret Musharraf ifølge det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Europeisk rundtur

Musharraf innledet mandag en åtte dager lang rundtur i Europa hvor han altså ganske sikkert vil møte betydelig skepsis til den siste tids utvikling i Pakistan. Europeiske ledere er opptatt av at valget på ny nasjonalforsamling blir gjennomført på demokratisk vis i februar. Opposisjonen i Pakistan har høylytt protestert mot det de mener er Musharrafs udemokratiske lederstil. Sikkerhetssituasjonen i landet er urovekkende, og det er utbredt frykt for at valget vil bli manipulert.

Besøket begynner i Brussel, før den pakistanske lederen fortsetter til Storbritannia, Frankrike og Sveits, hvor han skal delta på Verdens økonomiske forum, skriver BBC.

Selv har han sagt at han vil bruke turen til å oppklare misforståelser om det som har skjedd i Pakistan de siste månedene.

Det er første gang Musharraf er i Europa siden han ble gjenvalgt som president i oktober, og siden opposisjonsleder Benazir Bhutto ble drept.

Personvernpolicy