Sex og dop i helsevesenet

Sex og dop i helsevesenet
Sex og dop i helsevesenet

Sex og dop er to av de vanligste årsakene til at helsepersonell mister autorisasjonen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22 leger, 28 sykepleiere, 13 hjelpepleiere, en tannlege, to psykologer og en vernepleier ble i 2007 fratatt retten til å utøve sitt yrke.

Skriver ut selv

Totalt var det 70 som mistet autorisasjonen som helsepersonell i 2007, mot 71 året før. Bakgrunnen for tap av aurorisasjon er i de fleste tilfeller bruk av rusmidler.

At helsepersonell har innledet seksuelle forhold til pasienter, er også en viktig årsak til at mange mister autorisasjonen.

- Med legemidler er det hos leger ofte slik at man har foreskrevet medikamenter til seg selv. Når det gjelder sykepleierne så er det ofte kombinert med tyveri av medikamenter på arbeidsplassen, sier avdelingsdirektør i Helsetilsynet, Gorm Grammeltvedt.

Statens helsetilsyn behandlet i 2007 flere saker enn året før, men tallet på de som mistet autorisasjonen er omtrent som tidligere.

Mannlige leger

Det er oftest mannlige leger og psykologer som går over grensen når det gjelder sex med pasienter.

- Over tid er det leger og psykologer som skiller seg mest ut, sier Grammeltvedt.

- Oftest er det er misbruk av den posisjonen man har som behandler og hvor pasienten ikke klarer å skille mellom følelsene og blander den tilliten man har til behandleren med det å bli betatt av en person, sier han.

Klager

En sak trenger ikke føre til tap av autorisasjonen. I 2007 ga Statens helsetilsyn 183 reaksjoner, mot 184 i 2006.

Grunnlaget for at det blir opprettet tilsynssak er ofte klager fra pasienter og pårørende.

I saker som resulterer i tap av autorisasjon, kommer informasjonen ofte frå arbeidsgiver eller påtalemyndigheten. Også informasjon frå media, pasientombud, erstatningssaker og ulike meldinger kan danne grunnlag for tilsynssaker.

Når Helsetilsynet i fylket mener at det kan være grunnlag for å reagere mot helsepersonell, blir saken sendt til Statens helsetilsyn som har myndighet til å gi formelle reaksjoner.

Personvernpolicy