Ny trend i valgkampen i USA

Ungdomsbevegelsen tilbake på banen

Interessen for politikk har eksplodert blant unge amerikanere. I takt med den unge velgermassens økende verdi havner nå oppvekst og skole høyere på den politiske dagsorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanere under 30 år har denne måneden strømmet til stemmelokalene for å være med å bestemme hvem som skal kjempe om presidentvervet i november. Politiske pressgrupper som lenge har ligget i dvale, har fått nytt liv. Barne- og tenåringskanaler som Nickelodeon har fått med seg den nye trenden og har holdt sine egne primærvalg.

– Vi har i årevis hørt: «Hvor er ungdomsbevegelsen?» Vel, den har vokst langsomt, og nå er den her, sier Samantha Miller (22), som var med på å bringe Studenter for et demokratisk samfunn (SDS) tilbake på banen. Den venstreorienterte gruppen har ikke vært aktiv siden slutten av 1960-årene.

En undersøkelse fra forskningssenteret CIRCLE viste ved utgangen av 2007 at universitetsstudenter i USA i dag er svært interessert i politisk debatt. I 1993 viste en lignende undersøkelse at studentene anså politikk som uvesentlig.

Tas på alvor

Ifølge forsker Karlo Marcelo i CIRCLE tar presidentkandidatene i USA for første gang på over 30 år nå unge amerikanere på alvor i stedet for å snakke dem etter munnen.

– De snakker faktisk til unge mennesker om meningenes deres, og et slikt engasjement mellom unge mennesker og politikere er noe vi ikke har sett siden valget i 1972, sier han.

– Flere av de demokratiske kandidatene har ansatt ungdomsledere på fulltid, og blant republikanerne har John McCain en deltidsansatt ungdomsleder og datteren som blogger. Alle innser at de må fokusere på denne generasjonen, fremholder forskeren.

16 år gamle Lindsay sier hun ble interessert i politikk på grunn av bekymringen for global oppvarming.

– Det gjorde meg rasende at folk benektet problemet og ikke gjorde noe med det, sier SDS-medlemmet.

– Det er definitivt verdt å bruke tiden min på å være politisk aktiv, for dersom jeg ikke er oppmerksom på disse tingene, hvordan skal jeg da kunne forandre dem? fremholder hun.

Misfornøyd

I primærvalget i New Hampshire og nominasjonsmøtene i Iowa tidligere i januar kunne partiene merke seg en stor økning i antall deltakere under 30 år. Ungdomsstemmene var en av grunnene til at Barack Obama vant i Iowa.

I New Hampshire økte fremmøtet blant velgere under 30 år fra 18 prosent i 2004 til 43 prosent i år. I Iowa økte det fra 4 til 13 prosent.

– Denne generasjonen har i stort sett hele sitt politiske liv kun kjent til én president. Og for mange unge er reaksjonen at den presidenten ikke har vært spesielt god, sier Michael Dimock i forskningssenteret Pew.

– Å delta i dette valget betyr at uansett hvordan du stemmer, så er det på en ny president, og det har spesielt engasjert unge velgere, mener han. (©NTB)

Personvernpolicy