McCain, Clinton og Romney vant i natt

John McCain med kona Cindy etter å ha vunnet republikanernes primærvalg i Nevada og Sør Carolina. (Foto: Scanpix)
John McCain med kona Cindy etter å ha vunnet republikanernes primærvalg i Nevada og Sør Carolina. (Foto: Scanpix)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ble republikaneren John McCains store natt, selv om også Hillary Clinton og Mitt Romney kan glede seg over resultatene i nattens primærvalg i Nevada og Sør Carolina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter sin seier i Sør Carolina er McCain nå blitt hovedkandidaten på republikansk side, mens også Mitt Romney etter seieren i Nevada vil kunne si at han er styrket foran resten av nominasjonsprosessen.

Selv om intet er avgjort, er det mye allerede nå som tyder på at USA etter George Bush ikke vil bli ledet av en president fra den ytterste religiøse høyrefløy, når verken baptistprest Mike Huckabee eller den konservative skuespiller Fred Thompson greier å vinne i konservative Sør Carolina.

Lang erfaring
McCain legger vekt på sin store erfaring fra offentlig tjeneste for USA både i forsvaret og politikken, og han overlater til Mitt Romney og andre kandidater å kreve forandring. McCain stemte for invasjonen av Irak som en del av ”krigen mot terror” i 2003, men han kritiserer hvordan krigen i Irak ble ført de første årene. Han har vært tilhenger av å sette inn en større styrke for å sikre stabilitet i landet og tidligere kunne overføre mer ansvar til Iraks egne styrker. Forøvrig er McCain sett på som en uavhengig republikaner, men at hans politiske holdning ligger nær sentrum av det republikanske partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Intet tyder på at forsøket på ”skitten valgkamp” mot ham i Sør Carolina har hatt noen effekt, der noen av hans motstandere påsto at McCain har løyet om sin innsats under Vietnam-krigen. Men det lå et klart signal i hans takketale, da McCain la vekt på at han alltid har vært ærlig i sin kampanje og det han står får. Velgerne ga sitt klare svar ved å gi McCain seieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inn i Sørstatene
Sør Carolina ble omgitt av spesiell interesse både fordi valgkampen for første gang beveget seg inn i Sørstatene med mange afroamerikanske velgere og enda flere sterkt konservative velgere, og fordi det er et historisk fenomen at ingen kandidat siden 1988 er blitt republikanernes presidentkandidat uten først å ha vunnet primærvalget i Sør Carolina. Og for McCain er det en spesiell glede ved å vinne nettopp her fordi det i 2000 var i denne delstaten han tapte kampen mot George W. Bush – som fortsatte sitt kandidatur og ble USAs president.

Artikkelen fortsetter under annonsen

McCain vant 33 prosent av stemmene i den sterkt konservative delstaten Sør Carolina, foran den sterkt konservative kandidaten, tidligere baptistprest Mike Huckabee som fikk 30 prosent. Men som Mike Huckabee sa til sine støttespillere og medarbeidere da han aksepterte at han ikke nådde helt til topps i Sør Carolina, husk at politikk ikke er en hendelse, det er en prosess. Og denne prosessen er langt fra over, sa Huckabee.

Det demokratiske partiet holder sitt primærvalg i Sør Carolina førstkommende lørdag 26/1 med Hillary Clinton og Barack Obama som hovedkandidater.

Clinton in Nevada
Resultatet i den vestlige delstaten Nevada ga klare seierherrer: Hillary Clinton vant demokratenes avstemninger (caucases) med 51 prosent av stemmene, mens Barack Obama fikk 45 prosent. John Edwards endte igjen endte på tredjeplass, denne gangen med bare fire prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nevada-resultatet er skuffende for Barack Obama, og han er blitt kritisert for at han har brukt for store ord og generelle vendinger og snakket for lite direkte til det velgerne er opptatt av. Hans kritikere mener at han ikke har maktet å nå fram til den store, lavere middelklasse i det amerikansk samfunn, og i Nevada måtte han se at de aller fleste latinamerikanske velgerne stemte for Hillary Clinton.

I en tid hvor økonomisk nedtur truer det amerikanske samfunn, og hvor både presidenten og flere av kandidatene er kommet med konkrete innspill for å redusere effekten av nedturen, har Obama snakket mest om brobygging mellom demokrater, republikanere og uavhengige velgere. Det er en viktig strategi når valget skal avgjøres mellom partienes presidentkandidater til høsten, men først må Obama sørge for å bli nominert som sitt partis presidentkandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klar seier for Romney
På den republikanske siden i Nevada, var Mitt Romney den soleklare vinner med 52 prosent av stemmene. Av de øvrige republikanske kandidatene fikk McCain og kongressrepresentant Ron Paul like mange stemmer, med 13 prosent hver. Den konservative, religiøse kandidaten Mike Huckabee og skuespiller og tidligere senator Fred Thompson fikk hver sine åtte prosent.

New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani fikk skuffende resultater både i Nevada og Sør Carolina, med bare to prosent i Sør Carolina og fire prosent i Nevada. Han har ikke gjort noe hemmelighet av at han sparer sin kampanjeinnsats til primærvalget i Florida den 29. januar mens de andre bruker krefter og ressurser i mindre delstater. Det er imidlertid her som i andre kappløp, vanskelig å ta igjen en veldig dårlig start.