«Kebab-mafiaen» for retten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag starter rettsaken mot «kebab-mafiaen» i Moss tingrett. De syv personene står tiltalt for ulovlig omsetting av kjøtt til 85 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tiltalte skal ha omsatt kjøttet gjennom tre bedrifter på Østlandet og ha unndratt 9 millioner i merverdiavgifter og 21 millioner i skatt. I tiltalen beskrives gruppen som «en organisert kriminell gruppe».

De syv tiltalte møter fra til 10 til 1 tiltalepunkt om brudd på merverdiavgiftsloven, straffeloven, regnskapsloven, bokføringsloven, ligningsloven, tolloven og matloven.

I tillegg til unndragelsene, skal en person ha underslått 700 000, to personer skal ha svindlet til seg til sammen over 1.5 millioner i trygd og avgitt falsk forklaring. En av de tiltalte skal også ha tatt inn inntil 3000 kg biff og ribbe uten å betale toll på til sammen 225 000.

-Ikke «mafia»

Advokat Harald Johannessen representerer den ene tiltalte, en kvinne i 50-årene.

- Hun erkjenner ingen straffeskyld, sier han til ABC Nyheter.

- Kjenner hun seg igjen i beskrivelsen av dette som «virksomheten til en organisert kriminell gruppe»?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, og jeg mener det virker som påtalemyndigheten slenger denne betegnelsen på ethvert forhold der mer enn to personer er tiltalt.

Det er varierende hvor mye de tiltalte har erkjent av de ulike forhold de er tiltalt for. Morten Stang, som drev Morten Stang Pølsemakeri, har tidligere stått fram i Moss avis og sagt at han erkjenner omsetting av 70 tonn kebab-kjøtt uten å betale moms.

- Jeg kan for min egen del gjerne si at jeg har gjort noe galt. Men det er ikke så mye galt som politiet sier, sa han da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er tiltalt på ni punkter.

- 500 tonn farse

- Jeg kan bekrefte at det er snakk om produksjon og videreformidling av 500 tonn kebabfarse, sier aktor i saken Carl Graff Hartmann til ABC Nyheter.

Det tilsvarer kjøtt til nærmere 5000 kebaber om dagen i tre år hvis man regner med rundt 200 gram per kebab.

- En person er bekreftet å ha fått matforgiftning på grunn av at han spiste kebab med kjøtt fra de siktede, forteller Hartmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Svært alvorlig

Saksansvarlig fra Mattilsynet i Østfold, veterinær og seniorinspektør Rune Guttormsen bekrefter at kjøttet kan ha vært farlig.

- Vi anser denne saken som svært alvorlig, sier han til ABC Nyheter.

- Kjøttfarsen de ulovlig har produsert trenger ikke være farlig å spise, men denne massen er et godt sted for bakterier å vokse og kan dermed lett bli helsefarlig.

- Det kan føre til at bakteriegifter oppstår og at man får matforgiftning.

De tiltalte skal ha produsert mekanisk utbeinet kjøtt (MUK) av fjørfe til kebabfarse uten å varme den opp, slik matloven krever.

- Når man produserer MUK skal det varmes opp til minst 70 grader for å minske risikoen for at det utvikler seg bakteriegifter, sier Guttormsen.

Spiser kebab

Men det er ikke bare den faktiske produksjonen som er med i tiltalen. Flere av personene er også tiltalt for å ha drevet uten Mattilsynets tillatelse og for å ha brukt merking de ikke har tillatelse til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser alvorlig på at de har ført Mattilsynet bak lyset og dermed er med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss og kjøttprodusentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har Mattilsynet mistanke om at det er mer av lignende ulovlig kjøttproduksjon?

- Vi ser på dette som en enestående sak.

- Spiser du kebab?

- Nei, men jeg kunne gjort det hvis jeg var sulten. Jeg ville da valgt Shawarma, siden det lages av hele kjøttstykker som varmes opp. Det føler jeg er tryggere.

Guttormsen understreker at selv om de ikke kan ha kontroll med hva som skjer på et hvert gatekjøkken til en hver tid, så har de tillit til kjøttbransjen.

- Men dersom vi får mistanke om ulovlige forhold vil vi sette inn nye utradisjonelle tilsynsmetoder som bedriftene vil være helt uforberedte på. Det vil bli umulig å skjule ulovligheter i lengden, lover han.

Omfattende samarbeid

Det var etterforskning etter svart omsetning som gjorde at man kom på sporet av produksjonen. Det førte til et utstrakt samarbeid mellom flere politidistrikter, distrikter innenfor Mattilsynet, Økokrim, Tollvesenet og NAV. Statsadvokaten, som også har vært juridisk ansvarlig for etterforskningen, er svært godt fornøyd med samarbeidet.

Blant annet slo politiet til mot seks forskjellige steder samtidig for å sikre bevis.

Av de tre bedriftene som er involvert i saken er en konkurs og en i skifteretten.