Norsk-tysk borgermestertreff

De norske ordførerne møttes på Grüne Woche. F.v ordfører Simen Bjørgen fra Lom, Bjørn Inge Ruset fra Norddal, Hans Vintervold fra Røros, Arne Vinje fra Vinje og Oddvar Grøthe fra Hemsedal.
De norske ordførerne møttes på Grüne Woche. F.v ordfører Simen Bjørgen fra Lom, Bjørn Inge Ruset fra Norddal, Hans Vintervold fra Røros, Arne Vinje fra Vinje og Oddvar Grøthe fra Hemsedal.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks norske ordførere tok veien til Berlin og Grüne Woche for å overbevise sine tyske kolleger om Norges mange kvaliteter. Men akevitten imponerte ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av de tyske borgermesterne kom kledd i sin tradisjonelle drakt. I bakgrunnen står ordføreren i Hemsedal, Oddvar Grøthe og småprater med sin tyske kollega, borgermester Plattmeier fra Hersbruck i Bayern.Én av de tyske borgermesterne kom kledd i sin tradisjonelle drakt. I bakgrunnen står ordføreren i Hemsedal, Oddvar Grøthe og småprater med sin tyske kollega, borgermester Plattmeier fra Hersbruck i Bayern.

Nettverksmøtet mellom de norske ordførerne og kollegene fra tyske kommuner og regioner fant sted på den norske standen på messeområdet til Grüne Woche.

Intensjonen bak møtet er å fremme samarbeidet på lokalt plan mellom Tyskland og Norge.

- Små regioner og kommuner har vi sikkert mange utfordringer som er like på tvers av landegrensene. Alt fra næringsutvikling til fraflytting er tema som kanskje er felles, sa regionsjef Ole Aasaaren i Nord-Gudbrandsdalen til ABC Nyheter like før den norske delegasjonen møtte sine tyske kolleger.

Kommunal utenrikspolitikk
Departementsråd Per Harald Grue ønsket de tyske borgermesterne velkomne og inviterte på akevitt og middag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementsråd Per Harald Grue fortalte om akevittens lange historie og bød deretter de tyske og norske kollegene på middag i VIP-loungen på den norske standen. Ikke alle syntes det var like godt.Departementsråd Per Harald Grue fortalte om akevittens lange historie og bød deretter de tyske og norske kollegene på middag i VIP-loungen på den norske standen. Ikke alle syntes det var like godt.

Det er andre gang at det arrangeres et slikt møte mellom norske og tyske kolleger. Etter fjorårets besøk på Grüne Woche inviterte ordføreren fra Vestre Slidre de tyske borgermesterne til samling i Norge sist sommer, og det planlegges et nytt møte i Bayern til våren.

- Det er alltid nyttig å samarbeide. Både Norge og Tyskland har mye å tjene på et samarbeid. Jeg kaller det vi nå driver med for kommunal utenrikspolitikk. Jeg er overbevist om at slike samarbeid kan gjøre en forskjell. Etter 2.verdenskrig var slike lokale initiativ på tvers av landegrenser avgjørende for det gode samarbeidet vi nå ser mellom Tyskland og andre europeiske land, mener Wolfgang Plattmeier, borgermester i Hersbruck.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrker landbruket
Ordførere fra Røros, Lom, Vinje, Hemsedal og Norddal deltok på Borgermestertreffet, i tillegg til regionsjefen fra Nord-Gudbrandsdalen, Ole Aasaaren.

Regionsjef i Nord-Gudbrandsdalen, Ole Aasaaren, tok seg tid til å besøke standen til Brimi Sæter . Hans Brimi viste frem lokale matspesialiteter fra Gudbrandsdalen og Aasaaren understreket at han har sterk tro på norsk lokalmats fremtid.Regionsjef i Nord-Gudbrandsdalen, Ole Aasaaren, tok seg tid til å besøke standen til Brimi Sæter . Hans Brimi viste frem lokale matspesialiteter fra Gudbrandsdalen og Aasaaren understreket at han har sterk tro på norsk lokalmats fremtid.

- Det er gode nyheter for lokalmiljøene rundt om i landet at regjeringen med sin satsingsplan «Smaken av Norge» har bestemt seg for å satse mer på lokalproduserte produkter. Og her på Grüne Woche får vi muligheten til å vise de frem på en internasjonal arena. Dette er viktig for distriktene, understreker Aasaaren.

Regionsjefen i Nord-Gudbrandsdalen håper Grüne Woche bidrar til å dra enda flere tyskere til distriktene i Norge. Borgermesteren i Hersbruck var på fjorårets samling i Norge, og hadde sett mye som Tyskland kan lære av, fra økologisk fiskeproduksjon til naturvern.

- Men akevitten er ikke det beste jeg har smakt. Jeg må innrømme at jeg drikker en del schnaps og da koser jeg meg heller med en calvados, ler borgermesteren fra Sør-Tyskland.