Nye vitneforklaringer i gammel drapssak

Mandag er det klart for en ny runde i den snart åtte år gamle drapssaken fra Åsane i Bergen. Etterforsker Ola Thune har framskaffet nye vitneforklaringer siden saken var oppe i tingretten i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Kjell Sletta) To menn fra Bergen ble i Bergen tingrett i fjor høst frifunnet for påstander om medvirkning til Åsane-drapet. Men påtalemyndigheten anket saken inn for Gulating lagmannsrett som har satt av åtte uker til saken.

Åsane-drapet

Tre menn er for flere år siden dømt for overlagt drap på en 29 år gammel mann i Åsane i april 2000. Både de tre og offeret hørte til et kriminelt miljø i Bergen.

Høsten 2005 begynte en av de tre dømte, Jarle Olsen, å avgi nye forklaringer. Først trakk han inn en 27-åring som medskyldig. I forklaringer fra juni 2006 trakk han også inn en annen 37 år gammel mann.

Olsen, som er dømt til 21 års fengsel, hevdet at de to hadde deltatt i planleggingen av drapet, og at den yngste hadde skaffet drapsvåpenet.

Ny sak

Påtalemyndigheten reiste straffesak mot de to og la ned påstand om 14 års fengsel for den ene og 16 år for den andre. Men den omfattende tingrettssaken endte med at begge ble blankt frifunnet.

Retten mente påtalemyndigheten i svært stor grad bygde på Olsens forklaringer, og at disse ikke var til å stole på.

Det skal føres en lang rekke vitner i lagmannsretten. Minst to av vitnene har endret forklaring siden forrige rettsrunde, forteller advokat Thomas Randby som sammen med advokat John Christian Elden forsvarer den yngste av de to tiltalte.

Ny våpenforklaring

– Jarle Olsen har forklart at han mottok våpenet fra det ene av disse vitnene en måned før drapet. Vitnet har tidligere nektet enhver befatning med dette våpenet. Forsvarerne løftet under forhandlingene i tingretten en teori om at Olsen mottok drapsvåpenet kvelden før drapet. I samtaler med etterforsker Ola Thune i ettertid har vitnet innrømmet at han ga Olsen drapsvåpenet og at det skjedde kvelden før drapet, forteller Randby.

Han legger til at denne forklaringen undergraver Olsens påstand om at 27-åringen skaffet våpenet.

Dette vitnet skulle avhøres rettslig, men dro til utlandet før avhørt fant sted. Nå håper Randby at han møter i lagmannsretten.

– Svekker Olsen

Et annet vitne har også endret sin forklaring i saken etter samtaler med Thune. Dette er en venn av Jarle Olsen som tidligere har støttet opp om Olsens forklaringer. Mannen har ved siden av Olsen vært et meget viktig vitne for politiet.

Nå har dette vitnet sagt at Olsens siste forklaringer er oppspinn. Han har forklart at Olsen har gitt nye forklaringer delvis for å hevne seg og delvis for å forsøke å få sin sak opp nå nytt.

Statsadvokaten og tingretten har avslått rettslig avhør av dette vitnet, men han er stevnet til lagmannsrettsbehandlingen.

– Jeg ser det slik at disse to vitneprovene styrker min klients sak, sier Randby. (©NTB)

Personvernpolicy