KrF vil granske barnevernet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens ansvar for barnevernet må granskes, krever lederen i Stortingets familie- og kulturkomité, May-Helen Molvær Grimstad (KrF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(NTB-Svein Kristoffersen) Statens ansvar for barnevernet må granskes, krever lederen i Stortingets familie- og kulturkomité, May-Helen Molvær Grimstad (KrF).

– Jeg har i den siste tiden fått en rekke henvendelser fra bekymrede foreldre og barnevernsansatte fordi barn ikke får det tilbudet de har krav på fordi det mangler institusjonsplasser, sier hun til NTB.

Det som ifølge Molvær Grimstad fikk begeret til å renne over for henne var opplysningene om at barnevernet i Horten i Vestfold har gitt 15-åringer en plastpose med mat og satt dem på gata.

– Jeg synes det er hårreisende. Dette er barn som trenger omsorg, hjelp og støtte. Da kan vi ikke i Norge i 2008 gi vedkommende en plastpose med mat og tenke at du skal greie deg selv. Det er barn det er snakk om. Dette kan vi ikke finne oss i, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke enestående

Hun forteller at Horten ikke er noe enestående eksempel.

– Jeg har besøkt mange kommuner og mange steder har jeg fått høre at barn ikke får den hjelp de trenger fordi Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) ikke har de plassene som trengs. Staten kan ikke bygge ned institusjonstilbudene hvis det ikke finnes gode nok alternativ, slår Molvær Grimstad fast.

Hun sier at alarmklokkene nå bør ringe hos dem som har ansvaret.

– Det virker som om staten og statsråden ikke tar alvoret innover seg. Derfor bør det settes ned en uavhengig granskingskommisjon for å finne ut om tilbudet staten tilbyr kommunene innenfor barnevernet er godt nok, sier Molvær Grimstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bedre i 2008

– Barnevernstilbudet er i 2008 totalt sett bedre enn det har vært tidligere, men selv om totalbildet er godt, er det ikke alltid hver enkeltsak blir håndtert godt nok, fastslår fungerende direktør i Bufetat, Oddbjørn Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle som trenger akuttplass får plass raskt dersom det er institusjonsplass det er snakk om, men vi har hatt vanskeligheter med nok fosterhjem, sier han til NTB.

Han understreker at barn som trenger akuttplass ikke blir plassert i fosterhjem, men i beredskapshjem når det dreier seg om mindreårige.

– Det er bred politisk enighet om å redusere bruken av institusjoner innen barnevernet, men å få til en slik vridning fra institusjon til fosterhjem tar tid, sier Hauge.

Han sier også at Bufetats regionkontor tar affære hver gang man får beskjed om at noe svikter og forsøker å finne gode løsninger.

Fastholdt nedbygging

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) fikk hard kritikk av opposisjonen i den muntlige spørretimen siste onsdag fordi regjeringen avvikler de private barnevernsinstitusjonene.

Statsråden fastholdt at regjeringen vil fortsette nedbyggingen av private institusjoner, men at private og ideelle organisasjoner skal være et alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen beskyldte Ramin-Osmundsen for å sette ideologi foran barnas beste. Statsråden fastslo at det blir færre institusjonsplasser fordi det er faglig godt begrunnet.

– Vi er først og fremst opptatt av at barn skal få et godt tilbud. Vi er opptatt av å finne de beste aktørene og vi er opptatt av å sikre de offentlige institusjonene, men supplert med gode private tilbud, svarte Ramin-Osmundsen. (©NTB)