EM-kommentar:

Sparer på jokerne

<p>Gunnar Pettersens har fortsatt jokere å komme med i håndball-EM. (Foto:Scanpix)  </p>
Gunnar Pettersens har fortsatt jokere å komme med i håndball-EM. (Foto:Scanpix)

Landslagssjef Gunnar Pettersen hadde neppe i sine villeste fantasier trodd at EM skulle starte slik. Nå snakker stadig flere om semifinale, og da kan det være greit at Pettersen har en del jokere i er

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dag Vidar Hanstad

ABC Nyheters håndballekspert og vil følge det norske laget tett under håndball-EM.

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com


Hvis du hadde på fjernsynet fredag kveld, klikket innom et nettsted, eller har åpnet en avis i dag, har du fått en rikelig dose Steinar Ege. Han fortjente hvert eneste rosende ord, og det har vel aldri vært lettere å kåre banens beste etter en håndballkamp. Her i ABC Nyheter fikk han ti poeng på spillerbørsen.

Det er ingen overraskelse at Steinar Ege gjør det bra i EM. Slik det heller ikke var spesielt oppsiktsvekkende at Glenn Solberg tok dirigentrollen mot Danmark og Frode Hagen viste frem skuddarmen mot Russland. Trioen har rutine i massevis, og SKAL stå frem i et mesterskap på hjemmebane.

Rundt dem er det en del spillere som alltid gjør jobben sin. Du vet hva du får av Johnny Jensen og Bjørge Lund. Andre er betydelig mer uforutsigbare, og her har jeg store forventninger utover i mesterskapet. Det er flere spillere i troppen som har kvaliteter til å komme innpå for å prege kampen.

Vi fikk en liten forsmak i går da Thomas Skoglund steppet inn for Håvard Tvedten, og scoret tre mål på noen minutter før pause. Det var der og da at Norge skaffet seg en femmålsledelse som russerne aldri klarte å hente igjen.

At Kristian Kjelling kan ende opp i en jokerrolle er muligens overraskende, men i øyeblikket ser det slik ut. Frode Hagen spiller så bra at han ganske enkelt holder profilen Kjelling på benken. Kjelling kom innpå mot slutten mot Russland og fikk vist frem sitt enestående skuddregister. Betydelig mer spilletid får han trolig mot Montenegro søndag, og Spania-proffen kan meget vel lage ti mål.

André Jørgensen er nok den mest typiske jokeren. Han har ennå ikke vært på banen i EM, men den 199 centimeter høye sørlendingen evner det knapt noen andre på det norske laget; gå i været fra 11 meters hold å skyte ballen i mål. Like høyt rager ikke Kjetil Strand, men på de riktige dagene kan han gjøre det utroligste. Bare spør islendingene. Under EM i Sveits for to år siden laget Strand 19 mål!

Gunnar Pettersen har med andre ord mange å prøve hvis de presumtivt beste skulle svikte eller bli slitne i en turnering der det skal spilles åtte kamper på 11 dager. Det snakkes mye om bredden i den norske laget, og det mest positive er at han disponerer så ulike typer.

I øyeblikket skaper disse typene et vinnerlag. De går neppe på noen undervurderingsblemme mot Montenegro, og da går turen til hovedrunden i Stavanger med full pott.

Les mer idrett på www.sportsanalyse.no.

Personvernpolicy