Briter reddet UD-medarbeideren

Artikkelen fortsetter under annonsen

To briter får æren for å ha reddet livet til UD-medarbeideren Bjørn Svenungsen, som ble skutt og alvorlig såret under selvmordsangrepet i Kabul mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Svenungsen. Foto: UDBjørn Svenungsen. Foto: UD

Merete Dyrud ved den norske ambassaden i Kabul forteller til NRK at hun ikke er i tvil om at britene reddet livet til Svenungsen. Hun var selv på Serena Hotel under angrepet, men klarte å gjemme seg. Midt under skytedramaet blir hun oppringt av Svenungsen.

- Jeg hørte ikke hvem det var, men i en liten pause i skytingen får jeg med meg at det er en mann som sier: «Jeg er skutt, jeg blør og jeg dør». Etter hvert hørte jeg at det var kollegaen min, Bjørn Svenungsen, forteller Dyrud til NRK.

Les alt om Kabul-bomben her

Les den personlige beretningen til ABC Nyheters journalist

Tilfeldigvis kom briten Paul Grant inn på rommet hvor Dyrud gjemte seg. Grant er tidligere britisk spesialsoldat, og jobber i dag som trygghetsinstruktør for blant annet journalister og hjelpearbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen løp de gjennom hotellkorridorene for å finne Svenungsen. De fant etter hvert et blodspor, og fulgte det til de fant ham alene i en blodpøl.

- Bjørn klarte å si at han var skutt to steder. Han var selvsagt svært opptatt av kona og barna sine, og bad meg ta kontakt med dem hvis han skulle dø. Paul og en annen brite med fornavn David kastet seg ned og begynte med førstehjelp, forteller Dyrud.

Paul Grant forteller at han oppdaget et stort sår på ryggen til Svennungsen. Han presset med sine bare hender mot såret for å stoppe blødningen. Etter hvert fikk de tak i litt bandasje og noen filler. Grant sier han tror nordmannen ville blødd i hjel, hvis de ikke hadde klart å komme til ham på det tidspunktet og få stoppet blødningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig å understreke den fantastiske innsatsen Paul og David gjorde. De var helt klart profesjonelle når det gjaldt førstehjelp. Det var deres innsats som gjorde at Bjørn klarer seg, sier Mette Dyrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld var tilstanden fortsatt alvorlig, men stabil for Svenungsen.

Han ble fraktet fra Kabul til Gardermoen torsdag kveld og direkte derfra til Ullevål universitetssykehus der han ble operert for skuddskader i brystet og lagt til intensivbehandling.

- Det var en lettelse for alle oss i UD å få Bjørn hjem til Norge. Han har fått kyndig medisinsk behandling på det tsjekkiske militærsykehuset i Kabul, og får nå den beste medisinske oppfølging her i Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). (©NTB)

Les alt om Kabul-bomben her

To timer som voksen