Rase og kjønn i fokus

Demokratenes presidentkandidater Barack Obama og Hillary Clinton under en debatt i Las Vegas. (Foto. Reuters/Scanpix)
Demokratenes presidentkandidater Barack Obama og Hillary Clinton under en debatt i Las Vegas. (Foto. Reuters/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå står sørstatene for tur, og den amerikanske valgkampen vil konsentreres om rase og kjønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang i historien har Amerikas svarte velgere en afroamerikaner blant kandidatene. I tillegg har de Hillary Clinton, som synes å stå meget sterkt i Sørstatene.

Sør-Carolina på den sørlige østkysten, er den første sørstaten som holder sine primærvalg. Republikanerne avgir sine stemmer lørdag 19. januar, demokratene lørdag 26. januar. Alabama, Arkansas, Georgia og Tennessee kommer etter den 5. februar.

På republikansk side er det ventet at den tidligere sørstatspredikanten Mike Huckabee vil gjøre det bra.

Det har imidlertid vært stor oppmerksomhet i det siste om en «skitten» telefonkampanje rettet mot John McCain, hvor hans krigsinnsats i Vietnam trekkes i tvil. For å gjøre situasjonen ekstra pikant, sies kampanjen å stamme fra baptistprest Mike Huckabees ivrige støttespillere. Huckebee selv tar avstand fra telefonkampanjen, og lite tyder at dette vil bli noe annet enn en parentes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama/Clinton

I sørstatene dreier kampanjen seg mest om de demokratiske kandidatene. Her er demokratene delt mellom den afroamerikanske kandidaten Barack Obama og den kvinnelige kandidaten Hillary Clinton, med John Edwards som tredjemann.

Bill Clinton er like «svart» som Barack Obama Dilemmaet for de svarte sørstatsvelgerne, er at Obama ikke har deltatt i den amerikanske borgerrettighetskampen. Han vokste opp utenlands før han kom tilbake til USA for å studere jus. Hans afrikanske opprinnelse på farssiden gjør ham imidlertid til en naturlig førstekandidat for de afroamerikanske velgerne, eller «the black vote», som amerikanerne sier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den annen side er Bill og Hillary Clinton meget velklingende navn i afroamerikanske kretser – på grunn av tidligere president Clinton innsats for likestilling mellom kjønn og raser i det amerikanske samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bill Clinton er like «svart» som Barack Obama», sier tidligere borgermester av Atlanta, afroamerikaneren Andrew Young, og legger smått spydig til at Bill Clinton sannsynligvis har vært ute med flere svarte kvinner enn det Obama har vært.

Young var en nær samarbeidspartner med Martin Luther King i 1960-årene og har åpent erklært sin støtte til Hillary Clinton.

«The black vote»

Dagens situasjon i valgkampen viser klart at «the black vote» ikke er en enhetlig velgermasse som den ene eller andre kandidaten kan regne med. Den afroamerikanske avisa The Peoples Voice i lille Roanoke, Alabama, bekrefter splittelsen.

Redaktøren, Charlotte A. Clark-Frieson, støtter Obama, men forteller til New York Times at hun ikke har fått avisstyret med på å erklære ham som avisas kandidat. Derfor gir de intet råd til sine lesere.

Dagens prest i Kings gamle menighet, 38 år gamle Paphael G. Warnock, har invitert Obama til å tale i kirken kommende søndag, dagen før Kings offisielle minnedag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama har flest tilhengere blant unge velgere, som ikke har opplevd verken Martin Luther King og borgerrettighetsbevegelsen. Det synes likevel som om Obama har flest tilhengere blant unge velgere, som ikke har opplevd verken Martin Luther King og borgerrettighetsbevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har borgerrettighetsorganisasjonen Alabama Democratic Conference, som også holder til i Roanoke, Alabama, gitt sin støtte til Hillary Clinton. Den består av eldre, svarte innbyggere av Alabama, som vil stemme på Clinton fordi de mener at en svart kandidat aldri vil kunne bli valgt til president i USA.

Flere kvinnelige enn svarte

I Sør-Carolina utgjør de svarte velgerne opp imot 50 prosent av velgerne i det demokratiske primærvalget.

Kvinnene (både svarte og hvite) utgjør en større andel, godt over 50 prosent. Hillary Clinton har sagt at hun håper å tiltrekke seg like mange svarte kvinner som hun i New Hampshire tiltrakk seg hvite kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som for å komplisere situasjonen ytterligere, rykket nylig den nåværende borgermesteren i Atlanta, afroamerikanske Shirley Franklin, ut og støttet Barack Obamas kandidatur.

Franklin bekrefter at de afroamerikanske velgerne i stadig større grad vil gjøre seg individuelle oppfatninger. For første gang i historien må de sette en svart kandidat opp mot en kvinnelig kandidat, og de to kan ha like sjanser til å vinne.

Nå vil svarte velgere velge selv, uten påvirkning fra sin prest eller lokalavisredaktør eller borgerrettighetsleder, om det blir en svart eller hvit kandidat, kvinne eller en mann.

Søndag morgen

Tidlig søndag vil vi få se om det blir store endringer i stemmetallet i sørstaten Sør-Carolina. Om færre enn normalt vil stemme på en republikansk kandidat for å spare sine stemmer til den svarte eller kvinnelige kandidaten, eller om svertekampanjen mot John McCain vil ha noen effekt.

Søndag morgen vil vi også få se hvem som har vunnet i Nevada, hvor begge partiene har sine primærvalg. Her kan mormoneren Mitt Romney gjøre et nytt, godt valg, da det er flere mormonere her enn i noen annen delstat i USA – unntatt Utah.

Les også:

Mitt Romney vant i Michigan

Flere Auduns aktuelle her