Sterling Harrison: «South Of The Snooty Fox» (Hacktone/BonnierAmigo)

BLUES GROOVE

I ukas Blues Groove tar Øyvind Pharo for seg avdøde Sterling Harrisons posthume mesterverk «South Of The Snooty Fox».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«The chitlin circuit» er et så innarbeidet begrep i afroamerikansk musikkbransje og show business at det er vanskelig å fastslå når det først kom i omløp. Sikkert er det i hvert fall at det oppsto i raseskillets USA en eller annen gang etter slaveriets avskaffelse. Det skriver seg fra den tiden det ble vanlig med organiserte turneer med svarte musikere i USA, og som på grunn av raseskillet ikke kunne opptre for svart og hvitt publikum samtidig. Det vil si at de kunne opptre for whites only. Og hvite kunne komme inn på svarte klubber hvis de ville og våget. Men svarte var rettsløse hvis de ville inn på hvite klubber.

Svineinnmat

Chitlin' er slang for chitterlings, «kokt innmat av gris», servert med masse tilbehør, en klassiker i soul food og southern cooking. Denne maten fikk de svarte musikerne servert på alle de segregerte stedene og hotellene hvor de spilte og overnattet. Nettverket av klubbene i Chitlin Circuit var primært i sørstatene, men også over alt ellers i amerikanske byer med betydelig afroamerikansk befolkning. Fra Duke Ellingston og Cab Calloway til Ray Charles, fra Sam Cooke til Otis Redding og The Temptations, fra The Supremes til B.B. King. Alle lærte de faget på The Chitlin Circuit .

Etter hvert ble målet crossover fra the chitlin circuit til de store hvite arenaene og de hvite platekjøperne. Raseskillet ble opprettholdt i sørstatene helt opp til borgerrettighetskampene på 1960-tallet, men strukturelt ble det også opprettholdt i nordstatene, med svarte og hvite bydeler. Etter borgerrettighetsbevegelsen er USA sosialt sett fortsatt rasedelt. Slik hip hop-musikkens stereotyper avspeiler med all sin tydelighet i det som er dagens altdominerende popmusikk.

I dag opptrer alle store afroamerikanske artister for et rasemessig integrert publikum på store og små arenaer over hele USA. Når Grammy skal utdeles er amerikansk musikkbransje «one big happy family», og de svarte er synlige i alle ledd fra publikum til utøvere, fra anmeldere til produsenter og direktører. Men The Chitlin' Circuit eksisterer fortsatt med et voksent publikum som forblir lojale mot uttrykket i 1960- og 70-tallets såkalte southern soul, og hvor artister som en gang var høyt oppe på Billboard-listene fortsatt blir husket og verdsatt, og hvor det fortsatt kan dukke opp artister som kan nå et større publikum.

Sterling Harrison

Sterling Harrison ble født i Richmond, Virginia i 1941, spilte inn sine første plater midt på 1950-tallet, gjorde noen soulsingler for Mercury-etiketten Smash på 60-tallet, og var til og med i stallen til Holland-Dozier-Holland da han gjorde tolvtommeren «Roll Her, Skate Her» på Motown. Ingen av utgivelsene hans gjorde noe av seg. Men han spilte med alle og ble en slitesterk liveartist på de svarte klubbene. Han kunne alle låtene til de store i sjangeren: B.B. King, Bobby Bland, Tyrone Davis, Johnnie Taylor. Da han spilte i Nashville hadde han en ukjent Jimi Hendrix på gitar. Han var på scenen med Otis Redding. Lowell Fulson og Millie Jackson var blant hans fans. Han skjønte at på The Chitlin' Circuit skal du ikke bare synge for folk, du skal levere et show. Han kunne imitere Nancy Wilson, Ed Sullivan, Barry White, Elvis og presidentene Nixon, Carter og Reagan og mange andre. På scenen i Los Angeles' svarte klubber hvor han til slutt etablerte seg, hadde han alltid minst tre kostymeskift. Dypt inne i ghettoen kunne du høre Harrison.

I 2001 utga Rhino Records antologien «Chitlin Circuit Soul», sedvanlig rikelig utstyrt med kommentert og illustrert booklet. Samlingen består av sentrale innspillinger med artister som Sterling Harrison framførte låter fra: Bland, Taylor og Davis, og andre stjerner som Latimore, Bobby Rush og Z.Z. Hill. I albumets liner notes utroper David Gorman, markedssjef Rhino, Sterling Harrison til L.A.s ubestridte konge av the chitlin circuit. Og det er Harrison som er på albumets omslagsbilde, og kunne han skryte, Rhino fikk smuglet inn en ikke-utgitt Harrison-låt på antologien: Bobby Bland-låten «There's A Rat Loose In My House».

«South Of The Snooty Fox»

Seks år senere, i 2007, har David Gorman startet det plateselskapet Hacktone med henblikk på å få fram utsøkt men vanskelig tilgjengelig amerikansk musikk. Han utgir retro-soulalbumet «South Of The Snooty Fox» med Sterling Harrison. Soulkjenneren Allen Larman skriver essay om Harrison, TV-manusforfatteren, soulkjenneren og bransjedoldisen Eddie Gorodetsky skriver en fantastisk beretning om å høre Harrison live på klubben hans som ligger i South L.A., sør for motellet Snooty Fox, - sørover på Western Boulevard - på bakrommet til restauranten M&M Soul Food på parkeringsplassen rett mot supermarkedet Food-4-Less. Dette er ikke The House of Blues. Her er ingen hvite.

Denne platen er sensasjonelt bra. Det er tidløs state of the art sørstatssoul. Gorodetsky er produsent sammen med Los Lobos-saksofonisten Steve Berlin, som også medvirker på noen spor. De har også tatt inn tre bakgrunnsvokalister, inkludert tidligere popprinsesse Rachel Sweet, og et par ekstra musikere på noen spor. Ellers er det Harrison og hans tette soulbluesband The New Breed som spiller, med gitarsjef Larry Johnson og keyboardsmester Al White og en særs kompetent rytmeseksjon.

Harrisons posthume mesterverk

Dette albumet skulle gi Sterling Harrison det gjennombruddet han hadde ventet på. Hans forbindelser i bransjen var blitt slik at han kunne nå sitt crossoverpublikum, men like etter avslutningen av innspillingene, i 2005, dør han av kreft. Larry Johnson dør året etter. «South Of The Snooty Fox» er en posthum plate som vil bli stående som fullblods musikk i sjangeren. Den er et vemodig minne over en artist som i stor grad livnærte seg av tips i bakrommet til en soul food restaurant.

Eddie Gorodetsky og Steve Berlin lot ham synge klassikerne fra kjernerepertoaret: «I Believe In You (You Believe In Me)», «There's A Rat Loose In My House» og «I'll Take Care Of You». Berlin foreslo Junior Parkers soultwist «Seven Days». Eddie Gorodetsky foreslo «Ain't Nobody Home».

Hovedsporet på platen var et forslag fra Gorodetsky. En en countryballade à la «Green Green Grass Of Home», en sang om barndomshjemmet med meterhøyt gress og sprukne vinduskarmer og flassende maling, en slik som Percy Sledge eller James Carr kunne gjort. Han valgte «The House Where Nobody Lives» fra Tom Waits' «The Mule Variations». Harrison kjente ikke til denne sangen, og han måtte høre Waits-versjonen noen ganger før den satt. Den brakte ham tilbake til barndommens Virginia., og han sang den live i en tagning. Når han sang Bobby Bland, var han minst like god som den hese Bland, når han sang Johnnie Taylor ble han like silkemykt forførende, men Tom Waits var så forskjellig fra ham at han måtte finne sin indre stemme, skriver Gorodetsky. Der fant han sin indre stemme. Hør selv.

Karakter: 9 av 10


Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:20 Virusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:15 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet
Siste nytt
03:20VerdenVirusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01VerdenEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51VerdenDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:15VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32VerdenIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus