Asbury Park, Rockefeller, Oslo – torsdag 17. januar 2008Even better than the real thing?

Even better than the real thing?
Even better than the real thing?
Artikkelen fortsetter under annonsen

I går kveld sørget et Bruce Springsteen-coverband for høy partystemning i gamle Torggata Bad. Men så er da heller ikke Asbury Park et helt ordinært coverband.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av to utgaver av The Boss på norskEn av to utgaver av The Boss på norsk

Med søsknene Lars, Martin og Line Horntveth fra Jaga Jazzist i sentrale roller i den norske utgaven av The E Street Band, og Christer Knutsen og Odd Nordstoga som veksler om å ta The Boss' plass som hovedperson på scenen, gjorde Asbury Park en helhjertelig innsats på Rockefeller i går kveld.

Opprinnelig et engangsprosjekt

Asbury Park ble stablet på beina som et engangsprosjekt under Kongsberg Jazzfestival i 2006. Mannen bak ideen om å danne et Springsteen-coverband var trommeslager Martin Horntveths idé som en bonus til festivalpublikummet for to år siden, men skulle etter planen være et engangsprosjekt.

Fascinasjonen for Bruce Springsteen har imidlertid bare økt i etterkant av konserten i 2006, og bandmedlemmene har ikke klart å motstå fristelsen av å gjøre mer ut av prosjektet. Hvilket fører til miniturneen som Asbury Park nå er ute på. Åpningen var i Tromsø onsdag, og i går landet altså ensemblet på Rockefeller i hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elsker sitt forbilde

At det ni manns sterke orkesteret elsker sitt forbilde Bruce Springsteen er det ingen som helst tvil om etter å ha sett gjengen spille mannens låter sammen. De er forholdsvis tro mot Springsteens originale uttrykk, og vokalistene Christer Knutsen og Odd Nordstoga viste seg begge som habile og troverdige Springsteen-tolkere. Og det tette og samspilte backingbandet, som foruten Horntveth-søskene teller Rolf Yngve Uggen og Andreas Mjøs på gitar, David Wallumrød på orgel og Øystein Skjælaaen fra Real Ones på bass, fremsto som et E Street Band fullt på høyde med originalen. For en gangs skyld gir en U2-låt mening, for dette var tidvis even better than the real thing!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjernen bak Asbury ParkHjernen bak Asbury Park

Repertoaret er hentet fra første del av den fyldige Springsteen-katalogen, med hovedvekt på låter fra 70-tallet. Asbury Park briljerte fra scenen med låter som «She's The One», «Blinded By The Light» (som ble spilt to ganger i mangel av innøvde ekstranummer), «Darkness On The Edge Of Town», «Jungleland», «Born To Run» og «The River», og spilte dem på et vis som The Boss selv garantert ville ha bøyet seg i støvet for om han hadde bevitnet hyllesten.

Instrumentalistene i det sterke ensebmblet som utgjør Asbury Park fikk vist seg fra sine beste sider, hvor både Martin Horntveth på sine trommer, broder Lars på saksofon og David Wallumrød på sitt orgel gjennom enkeltpartier fikk gjøre solostunt til stor begeistring fra sal så vel som medmusikantene på scenen. I tillegg gjorde de to vokalistene begge mye for å opprettholde nivået. Christer Knutsen,med sin hese røst, gjorde Springsteen-låtene til sine egne, men mikrofonen hans hadde tidvis en tendens til å drukne i den omslyngede lyden fra bandet. Noe som var synd, fordi stemmen hans passer utmerket som erstatning for sjefen sjøl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruce Nordstoga

Også folkelige Odd Nordstoga gjorde inntrykk som Springsteen-tolker. Stemmen er annerledes, men ligger samtidig like nær originalens, kanskje bare i en annen fase enn i Christer Knutsens tilfelle. Mikrofonen til Nordstoga var bedre justert, noe som gjorde at vokalen kom tydeligere frem i det totale lydbildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kveldens andre SpringsteenKveldens andre Springsteen

Oppsummert ble dette en trivelig kveld i Springsteens navn, men med norske elitemusikere i hovedrollene. Bandet på scenen hadde det minst like gøy som publikum i salen, som sang velvillig med på de velkjente låtene i det godt og vel to timer lange settet.

Eneste ankepunktet mot konseptet må være den forholdsvis høye billettprisen (fra 250-300 kroner på Billettservice, red.anm.), for selv om resultatet er aldri så bra, så snakker vi tross alt fremdeles om et rent coverband. Det kan til dels forsvares med at bandet neppe gjør dette for profittens skyld, og det faktum at det neppe er billig å la en såpass stor gruppe turnere. Det er dessuten svært tydelig at denne gjengen gjør sin Springsteen-hyllest av ren glede og inspirasjon, og ikke for å ruinere sine tilhørere.

Asbury Park turnerer videre, og spiller på Folken i Stavanger i kveld, fredag 18. januar, og på lørdag lander ensemblet i Peer Gynt Salen i Grieghallen i Bergen.


Karakter: 8 av 10

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her