Kreftforeningen rydder opp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at blant annet ABC Nyheter satte fokus på hva som kom ut av pengene fra tv-aksjonen i 1997, skal Kreftforeningen nå rydde opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken:

- Kreftforeningens tv-aksjon i 1997 slo alle innsamlingsrekorder - og samlet inn over 177 millioner kroner.

- Generalsekretær Anne Lise Ryel innrømmet i desember at de som mottok penger fra tv-aksjonen, aldri ble bedt om evaluerings - eller sluttrapporter for pengebruken.

- Ryel uttalte at tv-aksjonen og utdelingen av midlene skjedde før hennes tid. Hun tiltrådte sin stilling i 2002. I 2005 ble det imidlertid delt ut 13 millioner kroner fra tv-aksjonen 1997.

- Dagens Medisin var i kontakt med de rundt 20 forskerne som mottok disse pengene. De fortalte at de ikke var blitt bedt om noen form for sluttrapportering - eller en annen form for rapportering.

- Jeg kan ikke forstå hvorfor Kreftforeningen ikke kan gi allmennheten innsyn i hvordan pengene er brukt, sa daglig leder Øivind Feght Knutsen i Innsamlingskontrollen til NRK i desember.

Foreningen sier de er i gang med å få oversikt, men kan ikke si hvor lang tid dette vil ta. I tillegg skal de heretter kreve sluttrapporter fra forskere som får tildelt penger, ifølge Dagens Medisin.

Kommunikasjonssjef Jan Egil Aase sier at foreningen nå vil ta kontakt med flere av dem som fikk penger fra tv-aksjonen i 1997 for å finne ut hva pengene resulterte i.

- Vi har satt i gang arbeidet med å systematisere informasjonen fra den store mengden manuelt arkiverte dokumenter som foreligger fra 1997. Vi kom i gang etter jule- og nyttårsfri - og foreløpig bruker vi interne ressurser. Vi utelukker ikke at vi etter hvert også må knytte til oss eksterne ressurser i dette arbeidet. Vi er innstilt på å bruke det som er nødvendig av ressurser for å få frem en fullstendig systematisert oversikt, understreker han.