EM-kommentar:Fundamentet på plass

Toppskårer Glenn Solberg gratulerer Steinar Ege etter at han reddet seieren til Norge i går. Foto: Scanpix
Toppskårer Glenn Solberg gratulerer Steinar Ege etter at han reddet seieren til Norge i går. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kollapsen i sluttminuttene ødela nesten moroa, men Norge kom fra det med seier fordi man har fått på plass det viktige fundamentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Norge – Danmark 27-26 (14-10)

Drammenshallen


Slik spilte Norge:


Steinar Ege 6

Ole Erevik (ikke på banen)


Glenn Solberg 8 BB

Frode Hagen 7

Kjetil Strand 3

Kristian Kjelling 2

Jan Thomas Lauritzen 5

Børge Lund 6

Bjarte Myrhol 6

Frank Løke 7

Johnny Jensen 7

Håvard Tvedten 7

Rune Skjærvold 5

André Jørgensen (ikke på banen)

(Vurdert av Dag Vidar Hanstad)

DAG VIDAR HANSTAD:

Dag Vidar Hanstad er ABC Nyheters håndballekspert og vil følge det norske laget tett under håndball-EM.

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com

Danskene så slett ikke ut som en kandidat til EM-gullet, noe mannskapet til Ulrik Wilbek vitterlig er. Sjelden har laget scoret så få mål på kontringer, og angrepsmessig var det knapt noe som fungerte. Avslutninger fra kantene så vi knapt, og yndlingen Joachim Boldsen var én av flere bakspillere som ikke fikk til noe som helst.

Les også: Slo Danmark i superthriller

Det var en grunn til at det ble slik. Forsvarsmessig viste Norge klasse, og Gunnar Pettersen kunne glede seg over at flere konstellasjoner fungerte i den midtre fireren. Det var vondt for danske spillere å bevege seg nærmere enn ni meter fra det norske målet etter som aggressive forsvarere ikke la noe i mellom i taklingene. Sideforskyvning og blokkeringer fungerte også på det nærmeste perfekt.

Det viktigste er med andre ord på plass. Et lag som går for plassering blant de seks beste i et EM, må ha forsvaret i orden. Så er det å håpe at en del andre brikker faller på plass. Det er mer enn nok å jobbe med, og helst bør fremgangen komme fort etter som Russland venter allerede i kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Det kollektive angrepsspillet skrantet, spesielt i første omgang da Frode Hagen holdt laget inne med scoringer uten kollektiv bearbeiding.

• Bakspillerne presset seg for mye mot midten. Ett eneste mål ble laget av kantspillerne i etablert angrep.

• Med så godt forsvarsspill som Norge har, bør det kunne lages mer enn tre mål på kontringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Høyresiden i angrep klarte ikke å skape noe i de periodene man valgte å bruke høyrehendt spiller.

• Ikke uventet bredte usikkerheten seg da Danmark spilte ultraoffensivt i sluttminuttene.

• Kristian Kjelling fikk ikke til noe som helst da han kom på banen rett etter pause. På sju minutter misset han tre ganger.

At Gunnar Pettersen valgte å la Kjelling få sjansen, innebar at en betryggende firemålsledelse ble spist opp på kort tid. Det går likevel an å skjønne landslagssjefen etter som det er viktig å få i gang en spiller som Kjelling. Nå fikk ikke disponeringen noen følger etter som Frode Hagen kom på banen igjen og bidro til å skape bedre flyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verre er det at mannen som bandt det hele i sammen angrepsmessig, Glenn Solberg, ble holdt for lenge på benken da det begynte å koke i sluttminuttene og seksmålsledelsen ble redusert til ett.

Det holdt likevel til seier over Danmark. Etterpå ga Jonny Jenssen uttrykk for at alt annet enn de to poengene var underordnet, og han hadde rett i det. Dramatikken bidro til at EM-temperaturen gikk opp noen hakk foran kamp nummer to mot Russland. Det kan bli en ny nervepåkjenning.

Les mer om idrett på www.sportsanalyse.no