Setter USA på torturliste

Canadas utenriksdepartement har satt USA og Israel på en liste over land der fanger risikerer tortur. Noen av avhørsmetodene til USA blir også klassifisert som tortur

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram at et dokument som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, og som kan sette den konservative regjeringen i forlegenhet siden den ser på USA og Israel som nære allierte.

Dokumentet er del av et treningsopplegg for å lære canadiske diplomater til å kjenne igjen og påvise tortur. Blant annet nevnes den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba, der en canadisk mann er fange.

Som eksempler på tortur nevner dokumentet tvungen nakenhet, isolasjon, å nekte fanger søvn og å holde dem med bind for øynene.

Andre land der det er risiko for tortur som nevnes i dokumentet, er Syria, Kina, Iran, Afghanistan, Mexico og Saudi-Arabia.

En talsmann for det canadiske utenriksdepartementet prøver å nedtone betydningen av dokumentet ved å si at det ikke representerer offisiell politikk og ikke er noe annet enn en treningsmanual.

Omar Khadr er den eneste canadieren i Guantanamo-leiren, og advokatene hans sier at dokumentet setter regjeringens påstand om at han ikke tortureres, i et grelt lys.

Menneskerettighetsgrupper mener at Khadr, som har vært i fangeleiren i fem år, må sendes hjem, men statsminister Stephen Harper avviser kravet og sier at han er anklaget for alvorlige forhold.

Dokumentet er lagt framlagt av Amnesty International i forbindelse med en sak de har anlagt mot Canada for behandlingen av fanger i Afghanistan. (©NTB)

Personvernpolicy