UD-sjef: – Har ikke bevisst feilinformert

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag beklaget Støre at de pårørende var blitt feilinformert om tilstanden til Dagblad-journalisten Carsten Thomassen. UD sier de ikke bevisst har feilinformert noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagbladet fikk leder for avisens samfunnsavdeling, Per Arne Kalbakk, vite at Thomassen var lettere skadd og brakt til sykehus da han snakket med UDs kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten 58 minutter etter at angrepet startet.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det. Men jeg har ikke bevisst feilinformert noen. Carsten var også min gode venn, sier Sandsten til NTB.

Umulig å verifisere

UD skal også ha vært sene med å informere legene om at Thomassen var såret i mandagens terroraksjon i Kabul. Ifølge Dagbladet tok det 45 minutter fra UD visste at han var såret, til legene og soldatene som tok seg av den medisinske evakueringen, fikk beskjed. Da beskjeden først kom hadde de allerede vært på hotellet og hentet den sårede UD-medarbeideren.

Klokken 15.15, en drøy halvtime etter at angrepet startet, ringte TV 2-reporter Fredrik Græsvik, som var en av de første som kom fram til Thomassen og fikk gitt ham førstehjelp, til Anne Lene Dale Sandsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da vi snakket sammen var det ingen av oss som var i tvil om at både Carsten og den UD-ansatte var hardt såret og trengte evakuering, sier Græsvik til Dagbladet.

– Jeg er like lei meg for det som skjedde som alle andre som kjente Carsten. Jeg var i en situasjon der det ikke var mulig å få verifisert den informasjonen vi fikk fra området oppe i første etasje i hotellet, sier Anne Lene Dale Sandsten til NTB.

Sendes hjem

Utenriksdepartementet har satt i gang en egen gransking av hendelsesforløpet. Sandsten ønsker derfor ikke å si for mye om kommunikasjonen med Forsvaret, mediene og de pårørende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker ikke nå å gå inn i detaljene om hva som ble sagt og ikke sagt fordi vi nå har en gruppe i UD som arbeider med å få klarlagt alle detaljer som gjelder hendelsesforløpet i de kritiske timene, sier Sandsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mine kommentarer til dette må vi derfor komme tilbake til. Mitt fokus i dag vil fullt og helt være de praktiske detaljene omkring hjemsendelsen av Carsten Thomassens båre og den hardt sårede medarbeideren fra UD, som vi arbeider med å få hjem med et ambulansefly torsdag, understreker hun.

Thomassens båre skal etter planen lande på Gardermoen tidlig torsdag kveld. Det samme vil ambulanseflyet som skal bringe den sårede UD-medarbeideren hjem. (NTB)