-Stiller ulovlige spørsmålRaser mot rekrutteringsselskapet Adecco

Raser mot rekrutteringsselskapet Adecco
Raser mot rekrutteringsselskapet Adecco
Artikkelen fortsetter under annonsen

Adecco spør jobbsøkere om de har kronisk syke barn eller er aleneforsørgende. – Lovstridig og opprørende, sier flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Adecco

• Adecco Norge ble i utgangen av 2005 Norges ledende bemanningsselskap.

• Omsetning i NOK 3,5 milliarder (2006).

• Over 10 000 medarbeidere i jobb hver eneste dag.

• 6 000 kunder.

• Landsdekkende med 70 kontorer.

Kilde: adecco.no

ABC Nyheter ble først oppmerksom på saken gjennom bloggen Fullt Hus.

Dette skriver bloggeren:

-Hvordan har vikarbyrået tenkt å bruke disse opplysningene? Er det greit at dette skal være en del av utvelgelsesprosessen når man skal matches opp mot en jobb? Hvordan vil "har et kronisk sykt barn" og "er aleneforsørger" slå ut da?

Hvis du registrerer deg som jobbsøker hos Adecco, blir du oppfordret til å fylle ut mest mulig informasjon om deg selv. Her får du spørsmål som flere nå reagerer på.

Adecco lurer blant annet på om du har kronisk syke barn eller om du er enslig forsørger.

- Dette reagerer jeg sterkt på, sier assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Jarl Ovesen, til ABC Nyheter.

FFO er Norges største paraplyorganisasjon for organisasjoner for funksjonshemmede og kronisk syke.

Ber ministeren ta affære
- Jeg oppfordrer Likestillings- og diskrimineringsombudet og Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen til å se nærmere på om dette er lovlig.

- Jeg oppfordrer Adecco til å gå bort fra slike spørsmål. Jeg tror ikke de har rett til å presse folk til å svar på spørsmål rundt dette, sier Ovesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har ikke hørt om lignende andre steder. Han sier at det er en utfordring for mennesker med kronisk sykdom å komme inn på arbeidsmarkedet.

- Ivaretar rettigheter
Adecco har imidlertid en forklaring på hvorfor de ønsker å vite helsetilstanden til barna til en jobbsøker.

- Dette er for å ivareta medarbeiderens utvidete rettigheter i sitt arbeidsforhold: En arbeidstaker som er eneforsørger eller har kronisk syke barn, har ifølge norsk lov rett til flere egenmeldingsdager i forbindelse med barns sykdom, sier Informasjonssjef Adecco, Anne Lene Johnsen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Videreformidler dere denne informasjonen til eventuelle arbeidsgivere?

- Nei. Opplysningene er kun tilgjengelig for de som ivaretar arbeidstakerens rettigheter hos oss, og opplysningene er ikke søkbare. Dette er en ren teknisk sak i våre systemer og frivillig om man vil svare på, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Datatilsynet reagerer
- Det hjelper ikke at Adecco ikke videreformidler opplysningene. Så lenge informasjonen ikke er saklig eller relevant, skal den ikke samles inn, sier juridisk rådgiver i Datatilsynet, Christine Ask Ottesen til ABC Nyheter.

Hun opplyser at selv om det kan være innenfor arbeidsmiljøloven å stille denne typen spørsmål, dersom det var snakk om en spesifikk jobb, er det i strid med personopplysningsloven å innhente opplysningene på generelt grunnlag slik som Adecco nå gjør.

Datatilsynet er heller ikke imponert over Adecco sine påstander om å ta vare på fremtidige arbeidstakers lovbestemte rettigheter.

- Registreringen skjer før en konkret jobbsøkingprosess, da blir det ikke korrekt å innhente denne informasjonen for å ta vare på potensielle fremtidig arbeidstakere, sier Ottesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Datatilsynet er nå gjort oppmerksomme på saken og vil se nærmere på den.

Kan føre til diskriminering
Rådgiver Anne Kirsti Lunde hos Likestillings- og diskrimineringsombudet har gjort en foreløpig vurdering av saken sier at det kan bli aktuelt å forfølge saken videre for å komme med en anmodning overfor Adecco. Men allerede nå har hun en klar oppfatning om hva Adecco bør gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi anbefaler Adecco å fjerne spørsmålene, sier hun til ABC Nyheter.

Hun presiserer at selv om verken likestillingsloven eller arbeidsmiljøloven forbyr at slike opplysninger hentes inn, kan bruk av slik informasjon føre til ulovlig diskriminering.

- Dersom det for eksempel fører til at kvinner forbigås på grunn av at de oftere er aleneforsørgere, forklarer hun.

-Rydd opp
Styreleder i Aleneforeldreforeningen (AFFO), Stig Rusten, reagerer også sterkt på spørsmålene fra Adecco.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv om jeg ikke ville svart på spørsmålene, tror jeg de fleste føler at de holder tilbake informasjon om de ikke svarer, sier han til ABC Nyheter.

Han mener at Adecco ikke under noen omstendigheter trenger denne type informasjon i forkant av en ansettelse. Han forventer nå at Adecco tar tak i saken og rydder opp.

- Vi vet at mange arbeidsgivere ser på aleneforeldre som mindre ettertraktede arbeidstakere, men jeg regner med at en stor bedrift som Adecco nå tar ansvar og slutter med en lovstridig praksis, sier han.