Støre forsvarer det norske sikkerhetsopplegget i Kabul

Støre forsvarer det norske sikkerhetsopplegget i Kabul
Støre forsvarer det norske sikkerhetsopplegget i Kabul

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at det norske sikkerhetsopplegget rundt besøket til Afghanistan var for dårlig. Han legger skylden på afghanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Utenriksdepartementet har fra flere hold fått kritikk for sikkerhetsopplegget rundt besøket i Afghanistan, men Støre sier sikkerheten rundt besøket var nøye gjennomgått, og at opplegget var tilsvarende det som ble gjennomført da han besøkte Afghanistan for ett år siden.

– Vi fulgte rådene fra PST (politiets sikkerhetstjeneste), og vi lyttet til Forsvaret, og til ambassadens folk, sier Støre.

Les også: Støre ba de pårørende om unnskyldning

Minst seks personer ble drept, deriblant Dagbladets journalist Carsten Thomassen, da hotellet hvor Støres følge bodde ble rammet av et selvmordsangrep mandag.

Kritisert for sikkerheten

UD er blitt kritisert for besøkets sivile profil i Kabul. Onsdag skulle Støre ha besøkt de norske troppene i Maimana, og under den delen av besøket skulle de militære hatt ansvaret. Ifølge kilder i Forsvaret skal man ha vært kritisk til at de militære ikke hadde totalansvaret for hele besøket, melder NRK.

Støre avviser at det var uansvarlig å legge opp til et sivilt program.

– Også under den sivile delen var det en stor grad av militært nærvær, og jeg ble til en hver tid fulgt av væpnede vakter, sier Støre.

Svikt ved inngangen

Det er også blitt satt spørsmålstegn ved at det ikke var et større militært nærvær ved inngangen til Serena hotell, der selvmordsbomberne klarte å sprenge seg gjennom.

Ifølge Norfund, som er inne på eiersiden av hotellet, er det vanlig med et langt større militært tilstedeværelse når utenlandske ministre gjester hotellet, og de mener det må ha vært et bevisst valg fra norsk side å tone ned det militære nærværet.

Også dette avviser Støre.

– Det var ikke et norsk valg ikke å ha flere militære utenfor. Ansvaret lå hos afghanske sikkerhetsstyrker, og der har det vært en glipp. Det var president Hamid Karzai også helt klar på, da jeg møtte ham dagen etter, sier Støre til NTB.

UD har nå startet en gjennomgang av hendelsen i Kabul, sammen med blant annet Politiets sikkerhetstjeneste og ambassaden i Kabul.

– Vi skal trekke all mulig lærdom ut av denne situasjonen, med tanke på fremtidige reiser. Jeg har tenkt meg tilbake til Afghanistan og andre land, slår Støre fast.

Personvernpolicy