Fant halvmeter lang «marsvin-skalle»

Skallen til «monster-marsvinet»  sammenlignet med en søramerikansk sumprotte. Bildemontasje: Royal Society.<br><p> </p>
Skallen til «monster-marsvinet» sammenlignet med en søramerikansk sumprotte. Bildemontasje: Royal Society.
 

Den største fossile gnager-skallen noensinne registrert har blitt funnet i Uruguay.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kunstner har tatt utgangspunkt i den nålevende gnageren pakarana i et forsøk på å tegne kjempegnageren. Illustrasjon: Royal Society.En kunstner har tatt utgangspunkt i den nålevende gnageren pakarana i et forsøk på å tegne kjempegnageren. Illustrasjon: Royal Society.

Levningene av den ett tonn tunge skapningen tyder på at den kan ha vært på størrelse med en okse, melder BBC.

Funnet ble onsdag publisert i britiske Proceedings of the Royal Society.

Skallen, som er 53 cm lang, tyder på at lengden på gnageren kan ha målt hele tre meter. Det er antatt at den levde i Sør-Amerika for fire millioner år siden, sammen med terrorfugler, sabeltanntigre, kjempedovendyr og digre, pansrede pattedyr, heter det i en pressemelding fra Royal Society.

- Vi kan gjøre en begrunnet gjetning om at gnageren ville ha vært tre meter lang, om vi antar at den lignet en Capybara [den største gnageren som finnes i dag] og tar med i betrakningen at store pattedyr gjerne har relativt sett mindre hoder. Halen var som på en capybara eller marsvin, altså at den er veldig kort, sier forfatteren av rapporten, Ernesto Blanco.

Fossilet er usedvanlig godt bevart, og nærmest komplett med tenner. Det gir derfor viktig informasjon om utviklingshistorien til denne arten, som tidligere var ukjent. Ved å studere skall og særlig tennene har forskerne ved Facultad de Ingeniería i Uruguay kunnet spekulere om hvordan gnageren kan ha levd.

De antar at den i hovedsak spiste planter og frukt.

Personvernpolicy