Storebror måler hjerterytmen din

Tror du at du blir overvåket på jobb? Glem det, Microsoft utvikler et program som vil redefinere begrepet overvåkning. Datatilsynet er ikke forundret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkingssamfunnet tar stadig nye vendinger. Nå har Microsoft søkt om patent programvare som redefinerer «Storebror ser deg»-begrepet.

Nå overvåkes ikke bare e-posten din, nå vil Microsoft koble seg til kroppen din for å sjekke hvordan du har det, og hvor bra du jobber.

- Det er ingenting som forundrer meg lenger. Og det forundrer meg heller ikke at det finnes noen som kunne tenke seg å ta det i bruk, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til ABC Nyheter.

Avisen The Times har sett en patent på en teknologi som linker ansatte til datamaskinene gjennom trådløse sensorer. Ved hjelp av denne innretningen måles de ansattes stoffskifte.

Systemet gjør at sjefene kan overvåke de ansattes innsats ved å måle hjerterytme, kroppstemperatur, bevegelser, ansiktsutrykk, og blodtrykk.

Teknologien er i og for seg ikke ny, men tidligere har den bare blitt brukt på piloter, brannmenn og astronauter. Det er første gang noen forslår å videreutvikle denne teknologien for å brukes på vanlige arbeidsplasser.

Ikke nok med det - systemet vil også kunne oppdage frustrasjon og stress. Fysiske endringer hos den ansatte, sammenlignes med en individuell fysiologisk profil basert på arbeiderens vekt, alder og generell helse.

Hvis systemet fanger opp endringer som tyder stress eller frustrasjon, vil noen få beskjed om at den ansatte trenger hjelp.

- Jeg tenker med gru på hva sjefen ville konkludert med dersom de hadde satt en sånn måler på meg, ler Skåra.

Men Skåra er litt roligere med hensyn til hva vi kan vente oss i Norge.

- I uoverskuelig fremtid er dette utenkelig i Norge. De ville fått bråk med Datatilsynet, Arbeidstilsynet og fagforeningene. Det ville rett og slett ikke blitt godtatt.

Men om de ansatte blir stresset av å overvåkes på denne måten, sies det ikke noe om.

Ifølge The Times nekter Microsoft å kommentere saken.

Personvernpolicy