To timer før Thomassen kom til sykehus

Stortingspresident Thorbjørn Jagland under Stortingets presselosjes minnestund for Dagbladets journalist Carsten Thomassen som ble drept i Kabul mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.<p> </p>
Stortingspresident Thorbjørn Jagland under Stortingets presselosjes minnestund for Dagbladets journalist Carsten Thomassen som ble drept i Kabul mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX. 

Forsvarets sanitet bruker elleve minutter mellom Serena Hotell og feltsykehuset i Kabul. Likevel tok det én time og 54 minutter før Dagblad-journalist Carsten Thomassen havnet på operasjonsbordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Forsvarets egen logg dokumenterer kaoset etter attentatet mot hotellet klokken 18.15 lokal tid, skriver Dagbladet.

Avisen har fått tilgang på loggen, og har også snakket med kilder i Forsvaret som er kritiske til måten Utenriksdepartementet (UD) håndterte den medisinske beredskapen på.

Sendt tilbake
De norske soldatene som eskorterte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og følget fra flyplassen til hotellet, ble deretter sendt tilbake til leiren. Hadde Forsvaret fått bestemme, ville en pansret bil med ambulanseutstyr og lege vært med det norske følget hele tiden, ifølge kildene.

Nå viser Forsvarets logg at det tok en halv time fra attentatet skjedde til de norske soldatene ble kontaktet av de norske livvaktene fra Politiets sikkerhetstjeneste som fulgte Støre på turen.

Visste ikke
Deretter tok det 14 minutter å få mannskapene klare. Ytterligere fem minutter gikk tapt da den norske legen og sykepleieren ble stanset i en veisperring.

En time etter at attentatet skjedde, var ambulansen på plass utenfor hotellet. Den tok da med seg den sårede UD-ansatte, uten å vite at Thomassen lå såret inne i hotellet.

- På vei til sykehuset fikk vi vite at det også var en annen skadet nordmann, sier en norsk løytnant som var med på oppdraget til Dagbladet.

To timer

Ambulansen returnerte derfor umiddelbart etter at den UD-ansatte var levert på feltsykehuset. Returen tok ifølge loggen elleve minutter. Thomassen ankom sykehuset en time og 54 minutter etter attentatet.

Oberstløytnant Jon Inge Øglænd kommenterer ikke Utenriksdepartementets sikkerhetsopplegg, da dette ikke var Forsvarets ansvar, men sier til Dagbladet at Forsvaret selv har «robuste rutiner rundt VIP-besøk i Kabul-området, herunder planer for medisinsk evakuering».

UDs kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten sier at sikkerhetsopplegget var «et normalt opplegg for sivile representanter».

- Det samme opplegget er benyttet tidligere, sier hun.

Etter det Dagbladet får opplyst, var Thomassens skader så omfattende at han trolig ikke ville overlevd selv om han hadde kommet raskere til sykehuset.

- Kom ikke inn

Ambulanser fra Røde Kors i Kabul var på plass ved hotellet bare tre minutter etter angrepet, men personellet ble nektet adgang på grunn av den farlige situasjonen.

Øystein Larsen, som er stedlig representant for Norges Røde Kors i Kabul, sier til NRK at vakter og sikkerhetsstyrker var sikre på at det var flere selvmordsbombere inne på hotellområdet, og at ambulansepersonellet derfor ikke fikk slippe inn.

- Vi prøvde flere ganger, men ble hele tiden avvist av redde soldater og bestemte sikkerhetsstyrker, sier han. (©NTB)

UD-medarbeideren har våknet.

Personvernpolicy