- Vondt at vi ikke klarte å redde Carsten

<p>Utenriksminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen på Gardermoen like etter at han returnerte fra Kabul tirsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX</p>
Utenriksminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen på Gardermoen like etter at han returnerte fra Kabul tirsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

- Vi er alle sterkt preget av det som har hendt, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til et samlet pressekorps på Gardermoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/ Gardermoen/ Oslo): - Jeg er et følsomt menneske. Alle som har vært med på dette, har vært gjennom en ekstrem situasjon. Vi er alle sterkt preget av det som har hendt, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til et samlet pressekorps etter at han landet på Gardermoen i kveld.

Han understreket likevel at Norges engasjement i Afghanistan fortsetter.

- Uvirkelig

ABC Nyheters journalist Hans Henrik Torgersen fulgte utenriksministeren på turen til Afghanistan og havnet midt oppi dramaet på hotell Serena.

- Vi hadde forventet at denne turen skulle foregå i veldig kontrollerte former. Så sjokket over det som faktisk skjedde der nede, at vi havnet midt oppi en terrorhandling, var formidabelt, sier han.

- Det er uvirkelig å tenke på at en kollega som vi reiste sammen med, ikke kommer med oss hjem i live. Det er fryktelig trist. Tankene går til familien hans og hva de gjennomgår. Carsten var en flott fyr på alle måter. Det er forferdelig at så mange ble drept i angrepet.

Torgersen forteller at det etter angrepet ankom flere soldater fra den afghanske hæren, mens amerikanerne holdt seg mer i bakgrunnen. Man visste ikke på det tidspunktet om det var enda en selvmordsbomber i bygningen.

- Det viktigste for amerikanerne var å sikre situasjonen. Men det er forferdelig beklagelig at det gikk to timer fra Carsten ble skutt til han ble evakuert, sier Torgersen.

Roser pressen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte på pressekonferansen at han etter planen skulle møte Dagbladets avdøde journalist Carsten Thomassen (38) samme kveld som bomben gikk av.

- Det som sitter sterkest igjen, er at vi ikke klarte å redde Carsten, sa en tydelig beveget utenriksminister.

Støre roser den medreisende pressen som gjorde alt de kunne for å redde Thomassens liv.

- Carsten Thomassen var så uheldig å være på galt sted til gal tid da dette utspilte seg, sa utenriksministeren.

Sikkerhetssvikt

Støre ville ikke kritisere sikkerhetsforordningene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men mener det må ha skjedd en svikt ved hotellets inngangsparti.

- Jeg spurte om det var greit å gå ut av hotellet for å gjøre noen ærend, men det ble jeg frarådet. Men det har foregått en alvorlig sikkerhetssvikt ved inngangen til hotellet, det tok jeg opp med president Karzai under møtet i dag, sa utenriksministeren.

Heller ikke journalist Hans Henrik Torgersen vil komme med kritikk.

- Ingen kunne forutsi at noe slikt kom til å skje. Det blir meningsløst å peke ut syndebukker.

Med i flyet til Norge var også tre ansatte i Utenriksdepartementet, en ansatt fra Statsministerens kontor, tre politifolk og fem journalister. Støre avbrøt sitt planlagte program, og reiste hjem tirsdag, etter et bombeangrep mot hotellet han og resten av delegasjonen bodde på i Kabul i Afghanistan.

Kisten med den drepte Dagblad-journalisten Carsten Thomassen er ikke med i flyet, den skal hentes på et senere tidspunkt av to av Thomassens nærmeste kolleger i Dagbladet, ifølge NTB. Heller ikke den UD-ansatte mannen som ble alvorlig såret i angrepet, er med på flyet. Ifølge UD er tilstanden hans så alvorlig at han ikke kan fraktes hjem til Norge nå.

Fem pressefolk og tre UD-ansatte valgte å bli igjen i Kabul. De tre fra UD-staben er igjen for å bistå sin sårede kollega.

To timer før Thomassen kom til sykehus

Personvernpolicy