Det enkleste er pistol

Mari Kohinoor Nordberg (t.v.) ble kåret til Årets Nordmann 2007 av redaktør Martine Aurdal og nyhetsmagasinet Ny Tid. Det fikk NorgesPatriotene til å trykke bilde av Aurdal med en pistol pekende mot hodet hennes. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
Mari Kohinoor Nordberg (t.v.) ble kåret til Årets Nordmann 2007 av redaktør Martine Aurdal og nyhetsmagasinet Ny Tid. Det fikk NorgesPatriotene til å trykke bilde av Aurdal med en pistol pekende mot hodet hennes. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Det er vanskelig å argumentere for etnisk rensing av Norge. Det er enklere å true med vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henrik Lunde

jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter. Har fast spalte hos ABC Nyheter. Les flere Lundes luke.

Høyreekstreme gruppers uttalelser greier ustoppelig å fange vår oppmerksomhet, men blir sjelden møtt med annet enn skuldertrekk. De har snart ikke flere stygge ord igjen å bruke om meningsmotstandere og alle de hater. Det verste som er mulig å si har nå blitt sagt, men Norge er like flerkulturelt. Da må man ty til enklere metoder.

Ny Tid kåret Kohinoor Nordberg til årets nordmann. Det falt NorgesPatriotene så tungt for brystet at de trykket bilde av Ny Tids avtroppende redaktør Martine Aurdal med en pistol pekende mot hodet hennes. Aurdal valgte å politianmelde dem - ett sted må grensen gå.

Det gikk faktisk en grense også i Dagbladets nettdebatter, som endelig fikk nok av hat fra Vigrid og utestengte Tore Tvedt fra nettdebattene. Det tok ikke den selvutnevnte Odins profet nådig opp og avfyrte følgende kommentar:

- La meg si det slik: Hadde vi ikke hatt egne internettsider og muligheten til å ytre oss der, måtte vi ha begynt å skyte dere, sa Tvedt til Dagbladet.no.

Tenk det - det «måtte» han. Det er skremmende at noen vil true seg til ytringsfrihet, men det er falsk trygghet å tro at det er enten/eller for ekstreme grupper. På slutten av 80-tallet var Arne Myrdal og Folkebevegelsen Mot Innvandring den mest medieeksponerte gruppen på ytterste høyrefløy. Myrdal fikk innleggene sine på trykk i alle aviser og hans ekstreme uttalelser skapte mange store oppslag. Han holdt folkemøter med politibeskyttelse landet rundt.

Svært få har fått ytre seg så fritt og uhemmet mot innvandring som Myrdal, men like fullt ble han dømt til ubetinget fengsel for å ha planlagt å sprenge et asylmottak i lufta.

Fredag ble et grisehode kastet inn i et vindu i en moské i Oslo. Handlingen tar sikkert de fleste avstand fra, men den ble utført i et islamofobisk holdningsklima der alle muslimer blir demonisert.

Holdninger og handlinger henger sammen, på innvandrings- og rasismefeltet som på mange andre områder i samfunnslivet. Man bør ikke bli sjokkert over at noen omsetter ekstreme og hatefulle ord til handlinger.

Les flere Lundes luke

Personvernpolicy