Vil ikke hindre senaborter

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix </p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Helsedepartementet har ingen planer om å hindre kvinner i å reise til Sverige for å ta senaborter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er grensen satt til 12. svangerskapsuke. Det er en ny svensk lov som gir kvinner i Norge muligheten til å få utført abort i Sverige inntil 18. svangerskapsuke.

-Uakseptabelt

Laila Dåvøy, som er medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, gikk ut og sa at hun mener det er uakseptabelt at svenske myndigheter kan godta å gjøre inngrep på nordmenn som det er forbudt å gjøre i Norge.
Helse- og omsorgsdepartementet er imidlertid ikke like sjokkerte.

- Det er mulighet for å søke om abort utover 12. svangerskapsuke, men det benyttes lite i dag og vi tror derfor ikke at mange kvinner vil benytte seg av tilbudet i Sverige, sier statsekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Kari Henriksen, til ABC Nyheter.

- Først vil jeg ta dette opp internt i vår gruppe, dernest se om vi kan ta opp saken i Nordisk Råd. Et annet alternativ kan være å be helseminister Sylvia Brustad gjøre det gjennom bilaterale samtaler. Men vår helseminister er veldig liberal, så jeg er ikke så sikker på om hun vil gjøre dette, sa Dåvøy til Dagens Medisin.

6-12 000

- Men dersom man ønsker å benytte seg av dette, vil man ikke få refundert utgiftene, sier statssekretæren.

Norske kvinner som får gjennomført en senabort må da betale selv. Abortene ligger på mellom 6 000 og 12 000 kroner avhengig av type inngrep, ifølge en tidligere svensk rapport om kostnadene ved abortinngrep.

Grunnen til at svenske myndigheter endret lovverket, er at de ønsker å tilpasse det svenske lovverket til EU-prinsippet om fri flyt av varer og tjenester, ifølge Helsedepartementet i Sverige. Tidligere krevde svensk lovgivning at kvinnen enten måtte være svensk statsborger eller være bosatt i Sverige for å få utført abort.

Personvernpolicy