Blir Afghanistan det nye Irak?

<p>Foto: Hans Henrik Torgersen</p>
Foto: Hans Henrik Torgersen

Angrepet som tok livet av Carsten Thomassen kan signalisere et dramatisk skifte for krigføringen i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/ Kabul): I en kommentar i dagens The Times spekuleres det i om angrepet på Serena Hotell signaliserer et skifte som kan kaste Afghanistan ute i en enda større krise enn landet allerede er i.

Journalist Nick Meo, som er avisen korrespondent i Kabul, sier til ABC Nyheter at han vil vurdere å forlate den afghanske hovedstaden hvis det er flere store angrep på sivile mål.

- Skremmende

- Jeg har bodd her i mer enn seks år, men etter et slikt angrep, så er det klart man blir nervøs. Angrepet kom svært overraskende, og jeg tror det er for tidlig å si at dette signaliserer et klart skifte i situasjonen her. Men om det skulle komme flere store angrep mot sivile mål så kan man frykte en voldsom strøm av utlendinger som vil ut fra Afghanistan.

Det er nå klart at syv mennesker ble drept i gårdagens angrep. De fleste av dem var sikkerhetsvakter ved Serena Hotell, men også den norske journalisten Carsten Thomassen og en amerikansk statsborger mistet livet.

Under en minnehøytidelighet tirsdag formiddag gjentok utenriksminister Jonas Gahr Støre at Carsten Thomassen var en ener blant norske journalister.

- Han klarte å balanse behovet for å være en kritisk journalist og det å være et medmenneske på en glimrende måte. Vi reiste sammen flere ganger, og det gjør vondt å vite at vi ikke får Carsten med oss hjem igjen, sa Støre.

Uavklart og usikkert

Mens norske journalister kjempet for å redde Thomassen var situasjonen svært usikker, og det var nok også mye av grunnen til at det tok lang tid for både internasjonale styrker og afghanske soldater å komme inn på hotellet.

Det tok over en time før Thomassen fikk hjelp fra medisinsk personell, og over to timer før han ble evakuert til den internasjonale flyplassen og det tsjekkiske sykehuset der både han og den hardt skadde UD-ansatte fikk behandling.

Hele tiden skjedde både behandling og evakuering av Thomassen uten at man fikk visshet om det fortsatt befant seg bevæpnede taliban-soldater inne i bygningen.

Da både amerikanske og afghanske soldater skulle gjennomsøke hotellet skjedde det ved minst ett tilfelle at det oppsto kaos da amerikanerne ikke var sikre på om det var taliban eller afghanske regjeringssoldater som møtte dem.

Nytt konfliktmønster

At Taliban gikk til angrep i sentrum av Kabul er noe helt nytt. Angrepet er det første store i sitt slag på de siste seks årene. Etter det ABC Nyheter kjenner til var det ingen konkrete trusler mot mål inne i Kabul, men sikkerhetssituasjonen ble vurdert som alvorlig.

- Foreløpig virker det ikke som om den afghanske sivilbefolkningen har hatt noen særlig reaksjon på hendelsen. Det er i allefall ikke som i Irak der angrep på vestlige hylles, sier Nick Meo til ABC Nyheter.

Han fortsetter med å si at et angrep så nærme Karzai i seg selv er en voldsom seier for taliban, og at presidenten har blitt satt i forlegenhet.

- Jeg vet ikke om jeg er enig i kommentaren i min egen avis. Det er foreløpig for tidlig å si om dette er det første steget på vei mot et nytt Irak. Det eneste som er sikkert er at dette er noe helt nytt, sier Meo.

Personvernpolicy