- Tre ville ta livet sitt

<p>Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff er advokat for 55-åringen som er siktet for 11 av overgrepene knyttet til  «Lommemann»-saken. Foto: Scanpix</p>
Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff er advokat for 55-åringen som er siktet for 11 av overgrepene knyttet til «Lommemann»-saken. Foto: Scanpix

Hjelpetelefon måtte få bistand fra legevakt. I helgen ville tre personer ta livet sitt etter stor fokus på «Lommemann»-saken og høysterettsadvokat Tor Erlings Staff sine uttalelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- To av de suicidale sa at det var Staff sine uttalelser som var årsaken, sier daglig leder for den Landsdekkende hjelpetelefonen for incest- og seksuelt misbrukte og deres pårørende, Mary-Ann Oshaug.

- Men nå har jo Staff beklaget sine uttalelser?
- Den beklagelsen er ikke verdt noen ting. Beklagelsen gjelder jo bare de guttene «Lommemannen» har forgrepet seg på. Han har ødelagt så mye for mange andre også, mener Oshaug.

Enorm pågang

- Vi har aldri hatt så stor pågang, forteller den daglige lederen.

Og det er både foreldre, andre pårørende og offer for seksuelle overgrep som ringer.

- En av personene som ringte i løpet av helga vurderte vi slik at han hadde så alvorlige tanker om å ta eget liv at vi trengte bistand fra legevakt, forteller Oshaug.

De to andre selvmordskandidatene ble hjulpet på bedre tanker av hjelpetelefonen.

To av de suicidale fremhevet Staff sine uttalelser på telefon. Også gjesteboken til foreningen bærer preg av reaksjoner mot advokaten.

- De gir uttrykk for at de får fortida tilbake, slik blir de satt tilbake i sin utvikling. Jeg mener det er viktig å huske på at mennesker som har vært utsatt for overgrep ofte har et lavt selvbilde.

- For mennesker som ikke har opplevd seksuelle overgrep er det vanskelig å forstå hvor utsatte disse personene er, sier Oshaug.

Må bli ansvarliggjort

- Hvis han ikke stopper nå vil jeg ta saken videre, han må stå ansvarlig for de problemene han har skapt, understreker Oshaug.

Hun mener imidlertid at det er svært positivt at så mange fagpersoner, advokater og andre har gått ut i media og tatt avstand fra Staffs uttalelser.

- Vi sier til våre innringere at de må høre på dem og ikke på Staff.

Med all oppmerksomheten som kommer om saken, mener Oshaug fører til at noen tar mot til seg og våger å snakke om saken, gjerne for første gang.

- For dem som blir helt knust, oppleves dette likevel så forferdelig at det ikke er verdt det, understreker Oshaug.

- Jeg vil gjerne berømme alle de som har jobbet på telefonen vår i helgen. De har gjort en svært god jobb, særlig med de tre som hadde bestemt seg for å ta livet sitt.

Du kan selv lese hva pårørende og offer skriver her.

Personvernpolicy