FN-sjefen: – Støre var målet

<p>FNs generalsekretær Ban Ki-moon er sikker på at den norske utenriksministeren var målet for angrepet i Kabul. (Mary Altaffer, AP Photo)</p>
FNs generalsekretær Ban Ki-moon er sikker på at den norske utenriksministeren var målet for angrepet i Kabul. (Mary Altaffer, AP Photo)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var målet for terrorangrepet i Kabul, sier FNs generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ban Ki-moon framholdt ifølge nyhetsbyrået AP mandag at angrepet var rettet mot den norske utenriksministeren.

- Jeg er lettet over at Støre ikke ble såret, men angrepet viser at vi må gjennomføre nødvendige tiltak for å hindre lignende angrep, sa generalsekretæren.

- De som gjør slikt, tar ingen hensyn, og dette er et alvorlig overgrep mot menneskeheten, fortsatte Ban. Han sa seg sikker på at angriperne var ute etter Støre, uten at han kunne opplyse hvorfor.

Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde etter mandagens angrep, som krevde til sammen sju menneskeliv. En mannlig ansatt i Det norske utenriksdepartementet ble alvorlig såret i angrepet, men Støre slapp uskadd fra det.

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) synes FNs generalsekretær konkluderer for tidlig i denne saken.

– Det kan godt være at Ban Ki-moon vet noe som jeg ikke vet, men av det jeg har fanget opp av uttalelser fra Taliban, er det ingenting som tyder på at den norske utenriksministeren og hans følge har vært målet, sier Berg Harpviken til NTB.

- Dette vil jeg ikke kommentere, sier Gahr Støre til ABC Nyheter natt til tirsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg kan heller ikke bekrefte uttalelsene fra Ban Ki-moon sent mandag kveld. Han sier til NTB at norske myndigheter foreløpig ikke har noe informasjon om dette.

Utenriksministeren var i kjelleren på Hotel Serena i den afghanske hovedstaden for å holde møte med sin delegasjon da angrepet skjedde. Alle fikk ordre om å legge seg ned på gulvet, og der ble de liggende i rundt ti minutter, ble det sagt.

Angrepet mot Støre og hans følge viser at kampen mot terror må trappes opp, mener Ban Ki-moon.

Personvernpolicy