Dagbladet-journalist død

Dagbladet-journalist død
Dagbladet-journalist død

Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde i kveld av skadene han fikk under et angrep på Serena Hotel i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomassen var med i gruppen av norske journalister og fotografer som fulgte utenriksminister Støre på hans reise til Pakistan og Afghanistan.

Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble skutt og såret inne på hotellet, og også en ansatt i Utenriksdepartementet ble såret. Dagbladets redaktør Anne Aasheim sa tidlig mandag kveld at reporteren var hardt skadd, og rundt klokken 21 ble det meldt at Thomassen er død. Også den UD-ansatte ble alvorlig såret i angrepet.

- Drapet på Carsten Thomassen er opprørende. Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at Carstens liv ikke sto til å redde etter terrorangrepet mot Hotel Serena, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Carsten var en ener blant norske journalister. Han kombinerte solid journalistisk arbeid med integritet og store kunnskaper. Han har fulgt meg på mange reiser og han var inntil det siste fylt av sin gjerning som journalist. De som var sammen med Carsten i Kabul 14. januar er fylt av sorg og fortvilelse. Mine tanker går til hans nærmeste og alle hans venner og kolleger, sier utenriksminister Støre.

ABC Nyheters øyenvitneskildring: - Carsten ble truffet av flere skudd

Minst sju mennesker er dermed drept og fem såret da opprørere slo til mot hotellet i den afghanske hovedstaden Kabul mandag kveld. Ved siden av Thomassen skal en annen av de drepte være utlending og amerikansk statsborger.

Utenriksminister Støre, som kom til landet bare noen timer før angrepet, slapp uskadd fra aksjonen.

- Vi ble bedt om å legge oss ned på gulvet, sier han.

- Vi lå stille i ti minutter før to av våre sikkerhetsvakter foretok en væpnet evakuering, der vi gikk fra hjørne til hjørne i kjelleren til vi kom til et trygt område, forteller Støre videre.

Blodig angrep
Øyenvitner forteller om kaotiske tilstander på hotellet etter angrepet. Det var mye blod på gulvet, pistolhylser og glasskår lå strødd, og det var blodspor etter sårede personer som var blitt dratt bortover.

Det skal ha vært fire ytterliggående islamister som gikk til angrep mot luksushotellet. En selvmordsbomber sprengte seg selv i luften, mens tre andre kastet håndgranater og løsnet skudd, sier islamistgruppen Talibans talsmann Zabiullah Mujahid til nyhetsbyrået AP.

- Regjeringssoldat
En rekke norske journalister var med i følget til utenriksministeren og opplevde dermed dramaet på nært hold. Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum ble selv beskutt, men unngikk å bli truffet.

Flere norske journalister måtte gi sine kolleger førstehjelp etter det dramatiske angrepet.

- Det er nokså kaotisk her nå, dette er ikke særlig hyggelig. Han som skjøt etter meg, var enten en ANA-soldat eller en ANP-soldat, sa Lysberg Solum til NTB rett etter hendelsen.

ANA er den afghanske, nasjonale hæren, mens ANP er det afghanske nasjonale politiet. Det har imidlertid flere ganger tidligere skjedd at politi- og militæruniformer er blitt stjålet og brukt i angrep fra opprørsgrupper.

Det er totalt 21 personer i den norske delegasjonen i Kabul.

Mer om Kabul-bomben

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken er ikke overrasket over angrepet og peker på at hotell Serena tvert imot er et åpenbart terrormål. Han mener også det er svært sannsynlig at Taliban står bak den tilsynelatende koordinerte og planlagte væpnede aksjonen.

Han er ikke overbevist om at angrepet nødvendigvis skyldes Støres besøk, men vil heller ikke utelukke det.

- Norge holder en høy profil i Afghanistan-diskusjonen i NATO og andre steder, og Norge er en ikke ubetydelig aktør, sier forskeren til NTB.

- Dette kan være et forsøk på å påvirke debatten i Norge, sier Harpviken, som er visedirektør ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO).

- Sikkert hotell
Angrepet mot Serena Hotel, som markedsfører seg som et svært sikkert hotell, skjedde litt før klokken 15 norsk tid mandag ettermiddag. Utenriksminister Støre skal ha vært på vei til et møte da bomben gikk av.

- Serena Hotel er regnet som et svært sikkert sted, sier seniorrådgiver Hans Peter Christoffersen i Norad til NTB.

Han befant seg i det afghanske gruvedepartementet like ved hotellet da angrepet skjedde.

Statsminister Jens Stoltenberg sier at angrepet i Kabul er uakseptabelt og et slag mot arbeidet for fred og stabilitet i Afghanistan.

Lederen for Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, ser med bestyrtelse på angrepet.

- Det bekrefter det vi har visst, nemlig at Afghanistan er et ustabilt og farlig land. Vi får bare håpe at dette ikke er så alvorlig som en kan frykte, sier Akselsen til NTB.

Personvernpolicy