Israel advarer Iran

<p>Israels statsminister Ehud Olmert møtte forsvars- og utenrikskomiteen i det israelske parlamentet Knesset mandag. Foto: Scanpix/AP. </p>
Israels statsminister Ehud Olmert møtte forsvars- og utenrikskomiteen i det israelske parlamentet Knesset mandag. Foto: Scanpix/AP.

Israelske myndigheter advarte mandag om at alle muligheter er på bordet når det gjelder å hindre Iran fra å skaffe seg atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush har vært på rundtur hos sine allierte i Midtøsten. Her med visepresidenten for De forente arabiske emirater Mohammed Bin Rashid Al Maktoum på flyplassen i Dubai.Bush har vært på rundtur hos sine allierte i Midtøsten. Her med visepresidenten for De forente arabiske emirater Mohammed Bin Rashid Al Maktoum på flyplassen i Dubai.

- Vi avviser ingen muligheter, skal statsminister Ehud Olmert ha sagt til utenriks- og forsvarskomiteen i den israelske nasjonalforsamlingen, ifølge kilder AFP har snakket med.

- Alt som kan bidra til å forhindre at Iran oppnår kjernefysiske våpen er lov å vurdere når vi skal hanskes med dette problemet.

Kommentarene sammenfaller med den amerikanske president George W. Bushs Midtøsten-besøk. Et av målene med reisen er å samle støtte til isoleringen av Iran blant USAs allierte i regionen.

Uran
Både USA og Israel mener Iran tar sikte på å utvikle en atombombe med sine kjernefysiske program. Iran avviser disse anklagene, og sier programmene for anriking av uran kun er ment for strømproduksjon.

Det er antatt at Israel er den eneste atomvåpenmakten i Midtøsten, med nærmere 200 kjernefysiske stridshoder. Landets myndigheter har verken bekreftet eller avvist at Israel besitter atomvåpen.

Under Bushs besøk forrige uke uttalte landets ledere at de holdt alle muligheter åpne dersom det økonomiske og diplomatiske presset ikke fører til stans i det kontroversielle atomprogrammet.

- Iranerne fortsetter deres innbitte forsøk på å skaffe seg ikke-konvensjonelle våpen, og vi bør derfor bruke alle tilgjengelige midler for å stanse dem, sa Olmert mandag.

- Det er mange muligheter som bør tas i bruk på klokt vis, med besluttsomhet og konsistens.

- Vi bør fortsette det internasjonale samarbeidet om spørsmålet, og vi har et sterkt grunnlag for å anta, det er min oppfatning etter samtaler med presidenten, at denne aktiviteten ikke vil opphøre.

Amerikanske og iranske krigsskip utvekslet trusler i Hormuzstredet forrige uke. FOTO: SCANPIX/AFPAmerikanske og iranske krigsskip utvekslet trusler i Hormuzstredet forrige uke. FOTO: SCANPIX/AFP

- Stanset
I en amerikansk etterretningsrapport fra desember het det at Iran stanset sitt atomvåpenprogram i 2003. Likevel går Washington fremdeles inn for en ny runde med FN-sanksjoner mot den islamske republikken.

FNs Atomenergibyrå, som har gransket Irans kjernefysiske program i flere år, sa på søndag at iranske myndigheter har sagt seg villige til å oppklare gjenværende spørsmål om landets aktiviteter - inkludert eventuell militær aktivitet - innen fire uker.

Spenningen mellom Iran og USA tiltok ytterligere forrige uke, etter en konfrontasjon mellom amerikanske krigsskip og iranske båter i det strategisk viktige Hormuzstredet.

«Trussel»

Søndag advarte Bush om det han kalte «trusselen mot verden» som Iran utgjør.

- USA styrker våre sikkerhetsforpliktelser overfor våre venner i Gulfområdet, og samler venner verden over til å konfrontere denne faren før det er for sent, sa Bush under en tale i Abu Dhabi.

- Teheran forsøker å skremme sine naboer med raketter og krigersk retorikk, sa Bush.

Han beskrev Iran som «den ledende statlige sponsoren av terror i dagens verden», og sa at landet sammen med al-Qaida er den viktigste trusselen mot stabiliteten i regionen.

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki sa på sin side at Bushs forsøk på å skade Irans bånd til landets arabiske naboer var nytteløse, og avfeide Bushs besøk i området som «feilslått.»

Personvernpolicy